Skip to content
Politică

Secretele din spatele contraspionajului. Cel mai mare dușman al lui James Bond EXCLUSIV

BN24.ro

Putem afirma cu tărie că una dintre cele mai scumpe meserii, care te poate purta în locuri și situații de neimaginat este meseria de spionaj ce face parte dintr-un domeniu de maximă importanță pentru apărarea securității oricărui stat.

În acest context, Direcția Generală de Contraspionaj a SRI a lansat o campanie de instruire a demnitarilor și funcționarilor publici la nivel central pentru a-i învăța să se apere de acțiunile de spionaj ale serviciilor secrete străine.

Existența certă a interesului serviciilor de spionaj străine față de angajații sau activitățile diferitelor instituții ale statului român, au fost motivele care au dus la demararea Programului de awareness în contraspionaj, ca parte a politicii de prevenție a SRI. Deşi în prezent programul se adresează preponderent instituțiilor de la nivel central, cu un grad mai mare de risc, în timp, acesta poate fi deschis tuturor domeniilor de activitate în care sunt gestionate informații clasificate sau nedestinate publicității şi care au fost identificate ca ținte ale serviciilor de informații străine (centre de cercetare, instituții de învățământ etc.).

În briefingurile oferite, ofițerii SRI urmăresc conştientizarea oamenilor pe câteva direcții principale:

  • potențialele riscuri de securitate la care sunt expuşi prin natura activităților desfăşurate sau a tipului de informații la care au acces;
  • reperele şi instrumentele necesare identificării acțiunilor informative ostile şi a tentativelor de atragere la care pot fi supuşi;
  • elementele de comportament contrainformativ pe care sunt obligați să le cunoască şi să şi le asume;
  • necesitatea adoptării unui comportament pro-activ, însemnând atât notificarea instituțiilor cu atribuții în domeniul protecției informațiilor clasificate atunci când este cazul, cât şi solicitarea de expertiză atunci când există suspiciuni şi deschiderea față de demersurile de conştientizare inițiate de SRI.

Aşadar, munca de bază a unui serviciu de informaţii este culegerea de informaţii. Însă nu neapărat culegerea informaţiilor este problema, mai ales astăzi, când suntem pur şi simplu bombardaţi cu informaţii, ci analizarea lor, cernerea lor, pe baza anumitor criterii şi mai ales găsirea acelora dintre ele, care chiar contează.

Cine poate fi ofițer de contraspionaj?

Nenumărate filme și cărți cu subiecte adiacente spionajului, au încercat să creeze de-a lungul timpului câteva stereotipuri privind activitatea agenţilor secreţi.

De la tipi blonzi, sau bruneți, mai mult sau mai experți în luptele corp la corp, cu o  minte sclipitoare la tipi foarte eleganţi, plini de noroc şi înconjuraţi de femei superbe.  Însă, nimeni nu s-a întrebat, oare cum arată în realitate cel mai mare dușman al lui James Bond?

Pai si ei sunt de mai multe feluri, cei mai importanti și numerosi, fiind ”tipi” specializati pe vânătoare, adică contraspionaj.

Astfel un ofițer de contraspionaj clasic nu va fi sub nicio formă asemănător unei vedete și  nu va purta armă, însă cu siguranță este genul de birocrat cu care nu ai vrea să ai de a face.

Mai exact, sursele umane reprezintă cel mai valoros „instrument” al unui cadru de spionaj în realizarea obiectivelor sale, acesta concentrându-şi atenţia asupra acelor persoane care, prin natura activităţii profesionale pe care o desfăşoară, au sau pot avea acces la informaţiile de interes pentru serviciul de apartenenţă.

Un ofițer de contraspionaj este definit de meticulozitate, răbdare infinită de a peria informaţii, de a le confrunta, iar mai apoi de a le lua din nou la mână, odată şi încă odată şi tot aşa. Ba mai mult, un ofițer de contraspionaj bun niciodată nu se va fabrica, ci din contră, se va naşte şi apoi se va forma în ani şi ani de muncă.

Durata de pregătire a unui ofițer de informații poate dura şi 15 ani…

Astfel, durata de pregătire a unui ofiţer de informaţii poate varia de la între 5 şi 7 ani, însă în anumite cazuri aceasta poate dura chiar și 10 – 15 ani. Dată fiind doza de mister care îl înconjoară, acest domeniu a aprins imaginaţia multora şi a stârnit numeroase legende şi mituri, iar în aceste condiţii mulţi tineri ce vin spre serviciile secrete sunt atraşi de aceste miraje, care uneori nu au nimic în comun cu realitatea cu care se vor confrunta mai târziu.

Ofiţerii de informaţii sunt formaţi şi antrenaţi în ţară pentru a li dezvolta fidelitatea, încrederea şi spiritul de responsabilitate, fiind instruiţi în legătură cu toate aspectele practice ale meseriei de spion şi dându-li-se libertatea necesară executării misiunilor încredinţate. Scoli speciale de spionaj îi învaţă metodele indispensabile şi îi pregătesc pentru orice eventualitate.

Știați că…?

…între diversele tipuri de spionaj, cel mai subvenționat şi mai puţin fiabil este spionajul politic?

…contraspionajul are la dispoziție o multitudine de tehnici care le vin în ajutor: ascultarea convorbirilor telefonice, sustragerea temporară a documentelor pentru a le copia, supravegherea permanentă, folosirea capcanelor, infiltrarea și/sau recrutarea unor persoane din anturajul celui vizat?

… și spionul este instruit să evite propria monitorizare, să folosească tehnicile „predare-fulger”, căsuța poștală impersonală pentru a ascunde identitatea persoanelor cu care ia legătura, în plus, dacă observă filajul, poate anula orice întâlnire planificată, pentru a evita punerea în pericol a sursei sale?

…dacă se întâmplă să fie depistați infiltrați, ofițerii de contraspionaj au mai multe opțiuni, fie sunt monitorizați în continuare, atât pentru identificarea celorlalți membrii ai rețelei, fie ei sunt doar simplii colaboratori, cât mai ales pentru supravegherea acțiunilor desfășurate, plecând de la premisa că este mai ușor să urmărești un inamic cunoscut, decât un altul nou și necunoscut?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *