Skip to content
Politică

„Secretul” liberalilor de la Gorj. Cum au ajuns să ocupe poziții-cheie în Guvern

Inquam Photos/Octav Ganea

Iulian Popescu, vicepreşedintele PNL Gorj, a fost numit zilele trecute în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Acesta ocupa funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. Iulian Popescu a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Iulian Popescu este preşedintele Asociaţia Excelsior pentru excelenţă în educaţie.

Acesta mai deţine societatea Softtehnica SRL, care activează în domeniul IT, de unde a încasat anul trecut un salariu de 13.732 de lei, conform declaraţiei de avere, iar de la Asociaţia Excelsior a mai primit peste 68.000 de lei ca expert de proiecte POCU. De asemenea, Iulian Popescu este asociat la firma Evogrande SRL, de unde a încasat anul trecut dividente de 30.000 de lei.

Interesant este că în declaraţia de avere a noului secretar de stat apare faptul că a primit împrumut o sumă de peste 133.000 de lei împrumut chiar de la ministrul de Finanţe, Dan Vâlceanu.

Încă de la instalarea în funcție, premierul Florin Cîțu s-a înconjurat de oameni din sfera de influență a lui Dan Vîlceanu, considerat printre liberali ca fiind „premierul din umbră al României”. Un prim exemplu este chiar Tiberiu Horaţiu Gorun. Acesta este, din februarie 2021, secretar general al Guvernului, după ce tot Florin Cîțu îl adusese în urmă cu un an în Ministerul Finanțelor, dintr-o instituție din Gorj, pe funcția de secretar general adjunct. Fost şef al tinerilor liberali din Gorj în anii 2000, Tiberiu Horaţiu Gorun a trecut, în 2007, la Partidul Liberal Democrat, pentru ca apoi să fie membru PDL, în urma fuziunii între PLD şi PD. PDL l-a instalat în funcţia de subprefect în perioada 2009-2010, iar din 2011 a fost numit director executiv al Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret.

Tiberiu Horaţiu Gorun a rămas pe această poziţie timp de aproape nouă ani, cu toate că la putere au ajuns partide sau coaliţii de partide adversare ale PDL: USL (adică PSD, PNL, UNPR şi PC), PSD, în perioada 2014-2015, PSD şi ALDE, în perioada 2017-2019.Presa locală din Gorj a publicat multe articole despre acesta și tatăl său. În 2018, Pandurul.ro scria că Horațiu Gorun a fost desemnat decan interimar la Facultatea de Științe ale educației, Drept și Administrație Publică din cadrul universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu. Aceeași publicație reamintea că Horațiu Gorun este fiul președintelui Senatului UCB, Adrian Gorun. Acesta spunea că nu există vreun conflict de interese pentru că decanul se subordonează direct rectorului.

Conform CV-ului, Tiberiu Horațiu Gorun, după ce în perioada 2001-2002 a fost profesor suplinitor la Școala ”Ioan Lupaș” din Cluj Napoca, din 2002 a fost numit la universitatea condusă de tatăl său pe postul de preparator universitar (Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu). În 2004, a devenit asistent universitar, în 2005 a ajuns lector, iar în martie 2008 – conferențiar universitar doctor.

Un alt nume venit din Gorj și aflat în cercul de apropiați ai premierului și Dan Vîlceanu este și Gheorghe Pecingină, acum deputat de Gorj. Despre Pecingină se vorbește despre faptul că se răzgândește des. Până să ajungă la PNL, politicianul a trecut prin 4 partide: PDL, PP-DD, PSD şi ALDE. Trseismul, bată-l vina!

De altfel, Pecingină a ocupat anul trecut funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, în același timp în care era și şeful Comitetului Interministerial pentru Finanţări, Garanţii şi Asigurări al EXIM BANK.

Un alt gorjean promovat de premierul Cîțu este Mădălin Giurcău, care a ajuns în aprilie acest an pe poziția de vicepreședinte al ANSVSA. „În data de 21.04.2021, s-a publicat în Monitorul Oficial decizia privind numirea în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor(ANSVSA) a domnului Mădălin Giurcău. Noul oficial al ANSVSA a ocupat funcția de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Domnul Mădălin Giurcău îl înlocuieşte în echipa de conducere a instituţiei pe domnul dr. Alexandru Ioan Zarug, care a fost eliberat din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor”, se precizează pe site-ul ANSVSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *