Skip to content
Politică

Secretul profesional al avocatului. Liderii juriștilor din UE, precizări esențiale

Ranko Pelicarić, viitorul preşedinte al CCBE și Maria Ślązak, vicepreşedinte al Comitetului PECO (Pays d’Europe Centrale et Orientale) al CCBE pentru probleme privind avocaţii din Europa Centrală şi de Est, vineri, într-o conferință de presă organizată la Hotel Intercontinental din București, au vorbit despre protejarea secretului avocatului în relaţia sa cu clientul.

Astfel, în cadrul evenimentului, oficialii europeni au ținut să precizeze că protejarea secretului avocatului în relaţia sa cu clientul se confruntă cu mari provocări, nu doar în România sau în UE, ci şi la nivel mondial.

„În cadrul colaborării noastre, analizăm problemele semnalate de Uniunea Barourilor din România şi, împreună cu ceilalţi membri, încercăm să găsim soluţii adresând mesaje Guvernului, Ministerului Justiţiei şi altor entităţi implicate. Acţionăm, desigur, în baza unor standarde şi analizăm cum se poziţionează problemele semnalate faţă de standardele respective”, au declarat aceștia.

Maria Ślązak a oferit și un exemplu în acest sens: „o ţară pe care n-o să o nominalizăm acum ne-a solicitat să observăm dacă este corect ca parlamentarii care sunt şi avocaţi e în regulă să fie şi parlamentari, şi avocaţi. Credeţi sau nu, toţi cei 45 de membri ne-au transmis răspunsuri în mai puţin de 48 de ore”.

Totodată, cei doi avocați au declarat că şi România este consultată atunci când la nivelul CCBE sunt semnalate probleme ale uniunilor din alte ţări”.

De altfel, „Uniunea Barourilor din România este una dintre cele mai active entităţi din cadrul CCBE”, au precizat aceștia.

Amintim că în aceste zile, la Bucureşti, Uniunea Naţională a Barourilor din România – UNBR – organizează Congresul Avocaţilor, sub deviza „Profesia de avocat din România la 100 de ani de la Marea Unire”.

Congresul are ca principală dezbatere tematică „Secretul profesional al avocatului – valoare supremă a profesiei de avocat”. Pe lângă cei peste 200 de avocaţi delegaţi ai fiecărui barou, la congres participă invitaţi importanţi din sistemul de justiţie din România şi reprezentanţi ai CCBE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *