Skip to content
Politică

Secția Specială ar putea rupe coaliția de guvernare la toamnă. Pîrvulescu: Sub presiunea AUR, USRPLUS va merge până la capăt

Inquam Photos / Ilona Andrei

Coaliția de guvernare riscă să dispară în toamnă, din cauza neînțelegerilor dintre UDMR și USRPLUS în ceea ce privește desființarea SIIJ, spune analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu, pentru PS News.

„E vorba de negociere în acest moment. UDMR are un potențial de negociere important, altfel spus, fără UDMR nu poate exista majoritate. UDMR poate impune anumite lucruri. UDMR a privit întotdeauna cu mefiență DNA-ul, a încercat reducerea activității DNA și a încercat mereu să temporizeze.

UDMR vede în Secția Specială o protecție, susținând că nu ar fi altceva decât o încercare de a ține sub control DNA-ul și de a pune, în general, magistrații și procurorii într-o situație complicată.

Revenind, dacă problema este una fundamentală, atunci coaliția se va prăbuși în toamnă, dacă problema nu este fundamentală atunci coaliția nu se va prăbuși. Calcul UDMR este simplu: UDMR nu pierde voturi dacă susține sau nu Secția Specială, pentru că electoratul UDMR nu este interesat de acest subiect. Electoratul UDMR este interesat de alte subiecte.

Pe de altă parte, pentru USRPLUS problema este centrală, mai ales în acest moment când este sub presiunea unui alt partid anti-sistem, naționalist și ultrapopulist, AUR, și atunci trebuie să convingă o parte din electorat. USRPLUS are de pierdut, așa că va juca până la capăt pentru că, altfel, imaginea sa va fi afectată.

Din acest punct de vedere, și PNL-ul este într-o situație complicată, pe de-o parte pentru că nu își permite să nu susțină recomandările Comisiei de la Veneția”, spune Pîrvulescu.

Analistul susține că, în ceea ce privește negocierile referitoare la desființarea SIIJ, puterea este la USRPLUS.

„Liberalii nu vor să piardă guvernarea și atunci vom asista la o lungire a negocierilor, dar totul depinde de USR care va fi cel care va forța sau nu nota, partidul care va aștepta sau nu rezolvarea problemelor din PNL sau le va forța. Aici actorii sunt diferiți, nu este o chestiune care se negociază la Guvern, nu îl privește pe Cîțu, deci este o chestiune care se negociază în coaliție și îl privește pe Orban, deci este o responsabilitate în plus pe Orban într-un moment foarte complicat. 

Dincolo de obiectivele președintelui Iohannis afișate în campania electorală din 2019, PNL-ișii obișnuiți au fost puși în situația de a fi anchetați de DNA, deci nu sunt prea entuziaști și atunci va conta foarte mult când vor vota președintele partidului în septembrie.

În aceste condiții, PNL este sub o presiune extraordinară, dar nu poate accelera în nicio direcție, pentru că fiecare dintre acestea este nefavorabilă, așadar nu cred că pe parcursul verii se va prăbuși coaliția de guvernare, dar cu siguranță în toamnă lucrurile se vor relua”, susține Cristian Pîrvulescu.

Liderul PNL Ludovic Orban a ieșit, luni, din ședința coaliției desfășurată la Palatul Victoria, spunând că nu s-a ajuns la un consens pe varianta de desființare a SIIJ, subiect despre care USR PLUS a avertizat că ar putea să fie motiv de rupere a coaliţiei.

Continuăm discuţiile pe această temă. Toate formaţiunile sunt hotărâte să desfiinţeze SIIJ, urmează să cădem asupra unei formule consensuale cu privire la forma în care desfiinţăm SIIJ”, a declarat Orban după şedinţa coaliţei de la sediul Guvernului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *