Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Secții de votare separate pentru referendum și europarlamentare: cum contrazice legea planul PSD

nineoclock.ro

Pe 26 mai, vor exista secții de votare separate pentru europarlamentare și pentru referendum, a anunțat joi Mircea Drăghici, coordonatorul campaniei PSD pentru alegerea eurodeputaților.

Pentru organizarea seaparată a secțiilor de votare PSD trebuie să modifice actuala lege. În plus, această separare implică dublarea costurilor și a oamenilor care trebuie să asigure corectitudinea procesului.

Pentru alegeri, Guvernul a alocat, prin legea bugetului, 52,5 milioane de euro.

“Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referndum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secții de votare diferite”, a susținut Mircea Drăghici.

În 2009, au fost sectii comune de votare

In 2009, atunci cand presedintele Traian Basescu a decis sa organizeze un referendum national privind numarul de parlamentari, simultan cu alegerile prezidentiale, au existat sectii comune de votare.

Potrivit AEP, in 2009, Guvernul Boc a dat o ordonanta de urgenta care a prevazut ca pentru „desfasurarea celor doua scrutine (referendumul national, respectiv alegerile pentru presedintele Romaniei, turul I) s-au utilizat aceleasi sectii de votare (delimitare, numerotare si local destinat votarii) .”

Mai mult, stampilele birourilor electorale, stampila de control a sectiilor de votare, stampila cu mentiunea „VOTAT”, precum si timbrul autocolant utilizate la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009 au fost aceleasi care au fost folosite pentru alegerea presedintelui Romaniei.

Legea contrazice PSD

Iata articolul din legea 3/2000 care arata ca social-democratii nu au dreptate cand spun ca trebuie sa faca sectii separate de votare:

Art 15.
(1) In situatia in care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfasurat pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, respectiv pentru alegerea presedintelui Romaniei ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea si desfasurarea referendumului se realizeaza potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz. (2)

In situatia prevazuta la alin. (1), ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind indeplinite de catre aceleasi birouri electorale, constituite potrivit legii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *