Skip to content
Coronavirus

Secțiile ATI nu mai fac față! Dr. Țincu: Cu cât sunt mai mulți pacienți Covid, cu atât vor fi mai puține paturi pentru ceilalți bolnavi

Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu pentru PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, atrage atenția, după ce rata de incidență din București a ajuns la 5.67 cazuri la mia de locuitori, că în cazul în care numărul infecțiilor cu SARS-Cov-2 va crește iar locurile libere de la Terapie Intensivă se vor epuiza, România va ajunge în situația de vârf a Italiei de anul trecut. Țincu susține că, în acest moment, în București, numărul de pacienți din spitale este mai mare decât capacitatea sistemului de sănătate publică, motiv pentru care carantinarea Capitalei ar putea fi o soluție, decizia fiind însă a autorităților.

„Este nevoie de măsuri care să oprească transmiterea în comunitate. Dacă oamenii nu respectă de bunăvoie măsuri sanitare simple, este evident că autoritățile vor fi nevoite să impună măsuri restrictive pentru că altă variantă nu există. Până la urmă, în momentul în care sistemul de sănătate dintr-o anumită zonă și-a atins capacitatea maximă, acest lucru spune că saturarea sistemului sanitar este un element care traduce pierderea controlului pandemiei în zona respectivă. Dacă în București, în acest moment, nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă sau pacienții așteaptă în camerele de gardă să fie preluați, acest lucru ne spune că avem un număr mai mare de pacienți decât capacitatea sistemului de sănătate publică. Dacă nu luăm măsuri acum cât încă pacienții sunt în camerele de gardă, următorul pas, pe care l-am văzut în alte state, este ca ei să rămână în ambulanțe în fața spitalelor, așa cum s-a întâmplat în Italia în perioada de vârf.

Vor trebui luate anumite măsuri care să controleze această transmitere. Pe de altă parte, trebuie să ne mai uităm la alt lucru, astăzi în București au fost peste 1.700 de pacienți diagnosticați și știm că 5% dintre ei vor face forme severe de Covid-19. 5% aplicat la această valoare, înseamnă 70-80 de pacienți care vor avea nevoie de Terapie Intensivă într-o săptămână, și acest număr se adaugă în fiecare zi, dacă se menține această valoare foarte ridicată a numărului de îmbolnăviri din București. 

Niciun sistem sanitar nu poate să se extindă astfel încât să cuprindă un număr infinit de pacienți. Dacă cineva crede că se poate crește capacitatea spitalelor indiferent de cât de mulți bolnavi de Covid-19 vor fi, este o chestie greșită și această posibilitate nu există. Orice sistem sanitar are o limită peste care nu mai poate trece și noi nu trebuie să trecem această limită pentru astfel vom ajunge în situația de vârf a Italiei.

Această decizie aparține autorităților. Nu am toate datele. Trebuie să centralizăm datele din toate spitalele, să vedem exact câți pacienți sunt în camerele de gardă, care este capacitatea extinsă, pentru că, până la urmă, discutăm de pacienții care sunt în Terapie Intensivă, dar mai sunt și pacienți care sunt în camerele de gardă ale spitalelor. Nu am aceste date la acest moment că nu s-au dat publicității, dar trebuie să vedem exact în câte spitale din București sunt pacienți care așteaptă să fie preluați în Terapie Intensivă. Acest lucru va da amploarea fenomenului. Sunt mai multe criterii care ar trebui să stea la baza acestei decizii și până la urmă, autoritățile trebuie să aibă toate aceste informații și să le pună laolaltă.

Cu cât deciziile sunt luate mai târziu și rata de transmitere crește, cu atât va fi nevoie de o perioadă mai lungă de timp ca să putem să stăpânim transmiterea virusului în comunitate. Măsurile luate foarte tardiv este posibil să necesite o perioadă mai lungă de timp pentru a putea deveni eficiente.

E greu să vă spun dacă acum ar trebui carantinat Bucureștiul, însă autoritățile au date mai multe care ne pot spune dacă e nevoie sau nu de carantinarea orașului”, susține Țincu.

Secțiile ATI nu mai fac față

Despre situația de la Terpie Intensivă, medicul susține că situația este critică în acest moment, din cauza numărului crescut de cazuri grave de Covid-19.

„Situația de la Terapie Intensivă este gravă. Este o atingere aproape a capacității inițiale dedicată pacienților Covid. Știm foarte bine că erau undeva până la 1.400 de paturi dedicate persoanelor infectate cu coronavirus. Această capacitate este aproape atinsă.

Lucrurile pe care trebuie să le înțelegem este că, față de toamna trecută, acum nu mai există aceeași disponibilitate și capacitate a sistemului sanitar. S-a discutat foarte mult despre indicii epidemiologici și acea rată de incidență cumulată: 6 la mie pentru București reprezenta ceva când erau 300 de pacienți în Terapie Intensivă și 6 la mie reprezintă cu totul altceva când sunt 1.300 de pacienți în Terapie Intensivă.

Pe de altă parte, mai e un lucru care este diferit față de anul trecut. Dacă anul trecut s-a putut crește capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă prin achiziționare de aparatură medicală, în acest moment, acest lucru nu mai este posibil pentru că nu va mai fi personal care să deservească aceste secții de Terapie Intensivă. Singura posibilitate care mai rămâne în momentul acesta la îndemâna autorităților este să transforme noi paturi de Terapie Intensivă din zona de non-Covid să fie transferate pacienților Covid. Acesta lucru va produce un dezechilibru în sistemul sanitar pentru că cei care nu au coronavirus vor avea din ce în ce mai puține locuri să poată fi tratați în spital pentru că aceste locuri vor fi ocupate de cei care se îmbolnăvesc de Covid-19.

Pe de altă parte, s-a mai vorbit despre secțiile de Terapie Intensivă mobile. Aici este aceeași problemă. Degeaba aduci secții de Terapie Intensivă în curtea unor spitale, pentru că pentru aceste secții va fi nevoie de personal medical. Dacă vei scoate o parte din personalul medical din spital în curtea spitalului pentru aceste secții de Terapie Intensivă, deficitul de personal se va agrava, acești oameni nu vor putea să îngrijească în condiții corespunzătoare pacienții, și în mod evident, calitatea actelor medicale va scădea din cauza lipsei de personal pentru pacienții în stare gravă.

Nu mai sunt locuri în acest moment și este foarte simplu. În momentul în care ai un număr limitat de paturi ai 3000 și ceva de paturi de Terapie Intensivă și ai împărțit aceste paturi în două: Covid și non-Covid, în momentul în care cele 1.400 de paturi Covid s-au ocupat, nu mai ai altă variantă decât să mai iei încă 100, și încă 100, și tot așa din cele care sunt non-Covid. Aceasta este singura posibilitate, cu acest număr de paturi pe care îl avem, să gestionăm pacienții Covid-19. Cu cât sunt mai mulți pacienți Covid-19, cu atât vor fi mai puține paturi rămase pentru ceilalți pacienți”, a conchis Radu Țincu.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *