Secţiile Unite ale ICCJ au sesizat CCR pe neconstituţionalitatea completării Codului penal de către Camera Deputaţilor cu prevederi referitoare la nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc” şi “tulburarea folosinţei locuinţei”, amendamentele fiind operate asupra unui proiect de modificare a Codului Penal care în forma iniţială se referea la instituirea pedepsei între 1 şi cinci ani de închisoare pentru conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere şi care fusese respins de Senat. În opinia ÎCCJ, principiul bicameralismului a fost astfel încălcat.
Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra neconstituţionalităţii Legii pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 137/2023), în raport cu prevederile constituţionale ale art.1 alin. (5), art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) din Constituţie.
Propunerea legislativă viza, initial, modificarea art. 335 Cod penal privind conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere, iniţiativă respinsă de Senat. Ulterior, la dezbaterile din Camera Deputaţilor, în propunere au fost introduse două noi articole, respectiv “nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc” şi “tulburarea folosinţei locuinţei”.
În opinia ÎCCJ, principiul bicameralismului a fost încălcat.
Secţiile Unite au dezbătut şi au hotărât sesizarea Curţii Constituţionale, reclamând atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.
Cu participarea unui număr de 83 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare în ceea ce priveşte: Legea pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News