Skip to content
București Știri locale

Sectorul 1 nu are nici astăzi un Plan Urbanistic Zonal. Arhitectul-șef Olivia Ciobanu: Blocarea PUZ alungă investitorii!

Inquam Photos / George Călin

În anul 2000, teritoriul Sectorului 1 a fost reglementat prin Planul Urbanistic General (PUG) al Municipiului București, însă, după 20 de ani și peste 650 de documentații de urbanism inițiate, avizate și aprobate, Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1 rămâne, încă, pe masa de lucru, susține arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1, Olivia Ciobanu, potrivit gandul.info.

Olivia Ciobanu spune că acest Plan Urbanistic Zonal este pur și simplu blocat din cauza unor demersuri care au ca scop tocmai dezinformarea locuitorilor. Sunt lansate în piață ipoteze absurde, conform cărora cetățenii din anumite zone ale Sectorului 1 se vor trezi cu locuințele la pământ sau nu vor mai beneficia de spațiile verzi atât de necesare, numai că adevărul este cu totul altul.

Planul Urbanistic Zonal (P.U.Z.) constituie ”o necesitate de valoare maximă” și, mai spune Olivia Ciobanu, ”cetățenii sectorului trebuie să fie informați corect pentru a avea imaginea de ansamblu a acestui proiect de anvergură”. Însă, tocmai din cauza întârzierilor nejustificate și a faptului că totul pare a se transforma într-o tentativă zadarnică de a oferi locuitorilor Sectorului 1 zone care să beneficieze de o infrastructură adecvată și de construcții ridicate conform unui plan dinainte stabilit, și nu alandala, investitorii pregătiți să acționeze nu pot face niciun pas.

”Nu se va interveni asupra zonelor protejate”

Arhitectul consideră că PUZ este ”punctul de plecare” în emiterea mai rapidă a certificatelor de urbanism.

”Restricțiile și condiționările impuse de zona în care se află terenurile respective vor fi respectate. Înțelegem, prin asta, zonele de protecție ale monumentelor istorice trasate – care vor fi trasate în funcție de arealul de vizibilitate -, zonele cu potențial arheologic care impun cercetare și/sau descărcare arheologică, zonele afectate de rețelele edilitare majore. Și mă refer la, printre altele, la apeducte sau linii electrice subterane”, declară Olivia Ciobanu.

Totodată, arhitectul-șef al Primăriei Sectorului 1 transmite că acest Plan Urbanistic Zonal nu înseamnă că se va interveni asupra zonelor protejate, fiindcă acestea urmează a fi tratate  -unitar – la nivelul Municipiului București.

Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 1, în pofida celor declarate de cei care nu susțin o astfel de documentație, ar aduce beneficii incontestabile la nivelul cetățeanului din sector.

”Acesta va putea să obțină o imagine completă cu privire la ceea ce poate să construiască pe teren, ce restricții și condiționări are și ce avize îi sunt necesare. Va putea obține toate informațiile prin simpla solicitare a unui Certificat de urbanism. Cum Zona de Nord a Sectorului 1 nici măcar nu beneficiază, azi, de o infrastructură și edilitară minimă, P.U.Z. oferă suportul dezvoltării tuturor rețelelor necesare, ceea ce ar avea ca rezultat terenuri construibile în cele mai bune condiții”, asigură Olivia Ciobanu.

 

3 comentarii la “Sectorul 1 nu are nici astăzi un Plan Urbanistic Zonal. Arhitectul-șef Olivia Ciobanu: Blocarea PUZ alungă investitorii!

  1. PUZ-ul are în vedere viziunea integrată despre reţele, rezervoarele şi staţiile de pompare pentru apa potabilă, reţelele de canalizare şi gestiunea apelor meteorice, reţelele electrice şi punctele de transformare, iluminatul
    public, comunicaţiile, rețelele de gaz şi racordarea la infrastructura urbană majoră, străzile, piețele, parcurile, transportul. Cum să dai drumul la treabă fără fundament?

  2. PUG-ul nu e adoptat, măcar PUZ să avem, să nu stăm pe loc și să se construiască cu respectarea legii, să vină investitori, să arate și sectorul ăsta 1 ca 4, măcar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *