PSnews

Ultima Oră

Securitatea cibernetică și infrastructura critică a orașelor, discutate la București

legalexecutiveinstitute.com

Peste 100 de reprezentanţi din industria de IT&C și securitate din România se vor reuni la București, pe 25 mai, în cadrul unui eveniment care conţine şi sesiuni dedicate securităţii oraşelor şi infrastructurii critice din instituții.

Axis Open Day se află deja la a treia ediţie, iar tema principală a acestui an este una de actualitate, siguranţa cibernetică, anunță organizatorii summit-ului IT, Axis Communications, într-un comunicat de prespă remis redacției PSNews.

Majoritatea atacurilor cibernetice sunt oportuniste şi de cele mai multe ori nu se adresează unei anumite persoane sau companii, se bazează pe vulnerabilităţi comune”, afirmă Bogdan Gavril, reprezentant al companiei, folosind ca exemplu elocvent atacul ransomware WannaCry, care a făcut victime și la nivelul a 5 instituții și companii din România.

Însă, pericolele din mediul online sunt mult mai frecvente dexcât cele care ajung să trezească intersul publicului larg, după cum amintesc experții în securitate.

Au trecut doar câteva luni de la prima întâlnire cu Mirai Botnet. Malware-ul a fost folosit pentru a infecta milioane de dispozitive conectate la Internet, printre care camere IP, DVR-uri şi routere. În septembrie 2016 a fost folosit pentru a ataca website-ul unui cunoscut jurnalist de securitate, KrebsOnSecurity.com.

O lună mai târziu acelaşi malware a stat la baza atacurilor îndreptate către Dyn.com, un serviciu ce este folosit de companii precum Netflix, Spotify şi Amazon. Cum a putut fi posibilă infectarea unui număr atât de mare de dispozitive? Marea majoritate a echipamentelor ce au fost infectate au parole uşor de ghicit, ce nu au fost schimbate de foarte multă vreme, sau niciodată.

Astăzi, în această lume a Internet of Things, nu mai putem discuta de securitatea fizică fără a ne gândi la securitatea cibernetică. Fiecare companie trebuie să îşi analizeze riscurile şi să ia măsurile de securitate potrivite. Nu există o soluţie ce poate fi aplicată într-un mod universal valabil pentru toate dispozitivele conectate dintr-o reţea”, a declarat Marius Potorac, Key Account Manager Axis Communications.

Din păcate, interesul populație crește doar atunci când sunt semnalate atacuri cibernetice în masă. Siguranța retțlei trebuie să fie un subiect de actualitate permanent, mai ales că multe soluții nu necesită cheltuieli suplimentare, ci doar mai multă atenție, mai spun experții în securitate.

 

 

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi