Skip to content
Puterea Știrilor Video

Securitatea energetică a României nu e de stânga sau de dreapta, susține Zamfir (PSD): „Noi corectăm acum ceva ce a venit greșit de la Ministerul Energiei”

Inquam Photos / Octav Ganea

„Securitatea energetică a României nu e de stânga sau de dreapta”, susține senatorul PSD Daniel Zamfir. Invitat în studioul Puterea Știrilor, social-democratul a precizat că nu există piață energetică liberă românească. „Nu poți să ai piață liberă când ai doi producători”, atrage atenția Daniel Zamfir.

„Securitatea energetică a României nu e de stânga sau de dreapta. Eu m-am săturat de chestiunea aceasta: <<Domnule, e piața liberă, să se regleze>> Ce dovezi mai vreți că piața liberă în niciun caz nu a reglat. Piața liberă a creat monopoluri, oligopoluri. Nu mai e piața liberă. În energie nu avem piață liberă. Nu poți să ai piață liberă când ai doi producători, deja ai duopol. Ai doi producători, ei stabilesc prețul. Cine altcineva să îl stabilească? Nu are nicio legătură cu piața liberă.

O piață liberă e funcțională când ai foarte mulți competitori interesați să scadă prețul ca să vândă. Ori, aici, neavând competitori pe piață, nu ai avut niciun motiv să faci lucrul acesta”, a declarat Daniel Zamfir, la Puterea Știrilor.

„Când ajungi la furnizori de ultima instanță, plătești de vreo 3 ori mai mult decât prețul pieței, care oricum e mare”

Referitor la ordonanţa de urgenţă privind preţurile la energie, social-democratul susține că în documentul aflat în dezbatere în Parlament „au fost omise o grămadă de sectoare de activitate care și-ar închide activitatea dacă prevederile ar rămâne așa”.

„Noi corectăm acum ceva ce a venit greșit de la Ministerul Energiei, vis-a-vis de Ordonanța de Urgență. Eu apreciez poziția domnului Ionuț Stroe, care constată că în această ordonanță au fost erori pe care le vom corecta. Au fost omise, de asemenea, o grămadă de sectoare de activitate care și-ar închide activitatea dacă prevederile ordonanței ar rămâne așa. Discutam mai devreme de producția internă de medicamente. Fabricile de medicamente din România produc medicamentele care într-o proporție de 80% au prețul plafonat de stat. Ori, dacă tu nu îi bagi într-o schemă de ajutor ca să nu influențeze prețul la energie prețul de cost al respectivului produs, oamenii intră în faliment.

E limpede că această ordonanță nu poate acoperi toate sectoarele de activitate, dar cel puțin pe cele esențiale trebuie să le acopere. Ce mai poate fi făcut imediat după ce ordonanța de urgență va deveni lege este să existe acea discuție foarte concretă între furnizori,  producători și consumatori, să existe contracte bilaterale. Asta este soluția. Eu n-am să înțeleg niciodată și am și cerut explicații de la Ministerul Energiei, de la directorul Hidroelectrica, de ce, de exemplu, metroul trebuie să ajungă la furnizori de ultimă instanță? Când ajungi la furnizori de ultima instanță, plătești de vreo 3 ori mai mult decât prețul pieței, care oricum e mare”, a mai susținut preşedintele Comisiei economice din Senatul României, la Puterea Știrilor.

PSD susține ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021

PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate. Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.

PSD consideră că o astfel de modificare a legii va stimula cetățenii să facă economie la energie electrică, ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană.

Totodată România nu va fi nevoită să adopte alte reglementări care să impună obligații și sancțiuni asupra consumatorilor casnici pentru reducerea consumului, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunii.

Ce spune PNL

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), a comentat, în exclusivitate pentru PS News, propunerea social-democraților potrivit căreia plafonarea preţurilor la energie să se raporteze la consumul curent şi nu la cel din anul 2021.

Ionuț Stroe a susținut că amendamentul PSD la OUG 119/2022 nu a fost discutat înainte în coaliția de guvernare, însă „din punctul nostru, nu ar fi o problemă o asemenea măsură”. Purtătorul de cuvânt al liberalilor a amintit și faptul că propunerea social-democraților nu reprezintă o noutate, dat fiind faptul că în OUG 118/2021 a Guvernului liberal de atunci raportarea se făcea în luna curentă.

„În primul rând, este o propunere a ANRE-ul. Însă, până la urmă, această raportare la consumul curent nu influențează prea mult. Tot cantitatea consumată este elementul central. Această raportare la consumul curent creează o mică perioadă în plus de întârziere la facturarea furnizorului față de momentul actual. Acum se merge pe datele din 2021 pe care le avem, pe când raportarea la consumul curent ar însemna să aștepți să ai acest consum al lunii după care să facturezi.

Din punctul nostru de vedere, nu există niciun fel de problemă în a modifica Ordonanța de Urgență și în a susține acest amendament depus de PSD. Nu s-a discutat în coaliție acest lucru, dar pot să vă spun că în OUG 118/2021 a Guvernului liberal de atunci raportarea se făcea în luna curentă. Deci, din punctul nostru, nu ar fi o problemă o asemenea măsură. Vă spun că prețul nu este influențat de această măsură. Va fi, practic, o modificarea a unei perioade de facturare. Furnizorul va trebui, din timp în timp, să facă această reglare pe o perioadă mult mai mare. Atât și nimic mai mult. Nu influențează în niciun mod prețul, tot consumul îți să suma pe care trebuie să o chiți”, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

„Această reducere a consumului trebuie să fie o chestiune voluntară. Orice om responsabil, în condițiile în care prețul energiei a crescut, în mod evident că încearcă să economisească. Chiar și în condițiile în care n-am fi avut un preț al energiei atât de mare, românii care într-adevăr își drămuiesc foarte bine banii. ar fi recurs în perioada de iarnă la asemenea măsuri. Nu pot să fac eu aprecieri dacă o asemenea modificare a OUG va încuraja oamenii sau îi vor duce într-o zonă de economisire. Acest gest trebuie să fie voluntar. Până la urmă, consumul este cel care va da prețul final al facturii”, a mai adăugat liberalul.

DETALII AICI: PNL reacționează după ce PSD a anunțat că vrea noi modificări la ordonanța pe energie. Stroe: Nu este influențat prețul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *