O nouă ședință a coaliției de guvernare va avea loc, luni după-amiază. Liderii PSD și PNL se întâlnesc, într-o nouă ședință a coaliției pe tema pensiilor speciale, după seara de duminică, atunci când au discutat câteva ore și au analizat propunerile pe care le-au făcut ministerele pe acest subiect.
Întâlnirea a avut loc la o vilă de protocol. Potrivit unor surse citate de TVR, toți miniștrii implicați ar fi propus păstrarea sporurilor permanente în baza de calcul sau includerea unor noi sporuri în sistemul de calcul al pensiilor de serviciu. Liderii coaliției au discutat duminică seara și despre faptul că pensiile speciale nu trebuie să mai depășească veniturile avute în timpul activității. O noutate ar fi și faptul că ar urma să se impoziteze cu 15 la sută partea de necontributivitate.
De asemenea, nu se va mai permite cumulul a două pensii speciale – de exemplu, dacă un magistrat a ajuns parlamentar și, în momentul de față poate să obțină două pensii speciale, acest lucru ar putea să nu mai fie permis. O altă prevedere ar fi aceea că magistrații trebuie să aibă o vechime de cel puțin 25 de ani pentru a obține o pensie specială. În momentul de față, un magistrat poate să aibă doi – trei ani de activitate și obține acest venit.
Sunt câteva principii care urmează să fie rediscutate azi, iar apoi transpuse în amendamente care vor fi depuse la legea făcută de Ministerul Muncii.
O delegație a Comisiei Europene vine săptămâna aceasta la București pentru a discuta cu guvernul despre reforma pensiilor speciale. Proiectul de lege privind aceste pensii urmează să intre zilele acestea în dezbaterea Senatului, după ce a stat trei luni blocat în Parlament. Comisia a criticat însă dur draftul de act normativ și a cerut modificarea sa din temelii.
La București urmează să ajungă zilele acestea chiar responsabila Comisiei Europene cu Planul Național de Redresare și Reziliență.
Liderii coaliției s-au întâlnit duminică seara la Vila Lac 2, dar nu au ajuns la un consens pe tema pensiilor speciale. Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța că până azi, 27 martie, toți miniștrii responsabili, adică MAI, MJ și MApN, plus șefii serviciilor secrete, ar trebui să anunțe amendamentele propuse pe fiecare lege a beneficiarilor săi, astfel încât să fie în concordanță cu cerințele din PNRR. România nu va primi tranșa a treia din PNRR, de peste 3 miliarde de lei, fără reforma pensiilor speciale.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News