Skip to content
Politică

UPDATE Ședință a Coaliției de guvernare. Liderii iau în calcul să prelungească subvenţionarea preţului doar pentru motorină, nu şi pentru benzină

Inquam Photos / George Călin

UPDATE 12:00

Coaliţia de guvernare ia în calcul să prelungească subvenţionarea preţului doar pentru motorină, nu şi pentru benzină, însă nu este cert dacă va fi menţinut cuantumul de 50 de bani al subvenţiei, afirmă surse politice.

Argumentul invocat pentru a nu mai subvenţiona preţul benzinei este acela că în acest caz preţul oricum a scăzut.

Conform surselor citate, în cazul motorinei, subvenţia ar putea fi acordată în continuare.

Liderii coaliţiei discută însă dacă valoarea subvenţiei va fi menţinută la 50 de bani, scrie news.ro.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat miercuri că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile. Referitor la măsura luată de Guvern şi anume reducerea de 50 de bani a preţului de la pompă, care expiră la finalul lunii septembrie, liberalul a precizat că se va discuta în coaliţie şi în Guvern ce se va întâmpla de la 1 octombrie, iar decizia va fi anunţată ulterior.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la finalul lunii septembrie va fi realizată evaluarea completă a măsurii de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani.

Benzina standard a coborât luni sub pragul de 7 lei pe litru în toate staţiile din capitală în urma deciziei Lukoil, MOL şi Rompetrol de a prelua exemplul liderului pieţei, OMV Petrom, de sâmbătă şi de a reduce în acest weekend preţul carburanţilor cu 15 bani/l. În prezent, cea mai scumpă benzină poate fi achiziţionată cu 6,98 lei/l în câteva staţii OMV, MOL şi Rompetrol, iar cea mai ieftină poate fi cumpărată cu 6,83 lei/l într-o staţie Petrom şi 3 staţii Lukoil, situate în zona Bucureştii Noi/Chitila, relevă datele analizate de Profit.ro.

Astfel de preţuri nu au mai fost înregistrate din luna februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina.

ŞTIRE INITIALA

Coaliția de guvernare are programată luni o nouă ședință dedicată crizei din energie. Printre cele mai importante subiecte pe ordinea de zi se află modificările Ordonanței care a prelungit până la finalul lunii august, anul viitor, schema de plafonare și compensare.

Liderii Coaliției trebuie să cadă de acord asupra modificărilor aduse Ordonanței pe energie

Liderii Coaliției trebuie să cadă de acord asupra modificărilor aduse Ordonanței pe energie, cea care a intrat in vigoare la începutul lunii septembrie, dar, potrivit procedurii, este acum în dezbatere parlamentară.

Coaliția și-a dat seama abia după ce a adoptat această Ordonanță că a uitat să includă în schema de compensare și plafonare societățile de transport public, bisericile, companiile de utilități, producătorii de medicamente și bolnavii care folosesc aparate, care funcționează pe bază de energie electrică, cum ar fi concentratoarele de oxigen. PSD a propus un preț plafonat pentru această categorie, cea a bolnavilor, indiferent de consum.

În ceea ce privește celelalte categorii, PSD propune plafonarea prețului la un leu pe kilowat, la 85% din consum. Acesta este unul dintre punctele de discuție în Coaliție, informează euronews.ro.

Un altul este compensarea cu 50 de bani la fiecare litru de carburant.

Această măsură expiră la finalul lunii, iar liderii Coaliției iau în calcul să nu o mai prelungească.

Ministrul Mediului trebuie să vină cu un plan pentru „Programul Rabla pentru becuri”

În plus, ministrul Mediului trebuie să vină cu un plan pentru „Programul Rabla pentru becuri”. Prin acest program, romÂnii care doresc să își înlocuiască becurile vechi, cu filament, mari consumatoare de energie, ar putea lua fonduri de la stat, pentru a cumpăra becuri cu led, mai economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *