Skip to content
Politică

Ședință CCR cruciala pentru Guvern și PSD. OUG privind alegerile prezidențiale pe masa judecătorilor

Curtea Constituţională a României (CCR) urmează să discute marţi excepţia ridicată în instanţă de PNL privind OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României, transmite Agerpres.

Potrivit site-ului CCR, pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Curţii se află excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.1 pct. 2, pct.7, pct. 10 şi pct. 15 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, ridicată în procesul aflat la CAB dintre Partidul Naţional Liberal, prin preşedintele acestuia, Klaus Iohannis, şi Guvern.

Datorită acestui act adoptat de Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea s-a ales cu o plângere la DNA din partea lui Klaus Iohannis, cel care invocă că acest OUG este un fel de mită pentru aleșii locali.

În 21 august, liberalii au anunţat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis solicitarea depusă în numele Partidului Naţional Liberal de preşedintele liberalilor, Klaus Iohannis, şi a decis sesizarea CCR cu modificările aduse legii alegerii preşedintelui României introduse prin OUG 45/2014, informează rtv.net.

„Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislaţia în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidenţiale respectă sau nu Constituţia. Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilităţii de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condiţiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile şi eliminarea prevederilor care fac posibilă o uşoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli”, se arăta într-un comunicat al Alianţei Creştin-Liberală (ACL).

ACL a făcut atunci apel la instituţii să clarifice aceste suspiciuni. „Facem un apel la instituţiile statului de drept din România să clarifice dacă aceste suspiciuni sunt întemeiate sau nu şi avem toată încrederea că judecătorii constituţionali vor analiza cu responsabilitate această situaţie”, a mai precizat sursa citată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *