UPDATE CCR a respins contestaţiile împotriva candidaturii lui Călin Georgescu. Record de contestaţii la BEC

Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

UPDATE, ORA 17.12

Până în prezent, la Biroul Electoral Central au fost primite peste 1.300 de contestații la candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din mai.

Pe rețelele sociale circulă modele standardizate de petiții, pe care oamenii le completează, iar apoi le trimit pe adresa de e-mail a BEC.

Fostul candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, Călin Georgescu, a mers vineri la sediul Biroului Electoral Central pentru a-și depune candidatura la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai. El se află sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat de instigare la infracțiuni contra ordinii constituționale.

În cât timp poate BEC se se pronunțe legat de Georgescu

Biroul Electoral Central a precizat, sâmbătă, că urmează să se pronunțe cu privire la înregistrarea unei candidaturi la prezidențiale în maximum 48 de ore de la depunere.

„Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2025 (BEC) aduce la cunoștință publicului faptul că urmează să se pronunțe cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării unei candidaturi în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acesteia, conform prevederilor art. 29 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se precizează într-un comunicat, potrivit antena3.ro.

Conform aceleiași surse, termenul se calculează potrivit prevederilor art. 69 alin. (11) din actul Legea nr. 370/2004, conform cărora „termenele pe ore prevăzute de prezenta lege încep să curgă de la ora 0.00 a zilei următoare”.

După ce se pronunță BEC, Curtea Constituțională are la dispoziție 24 de ore să se pronunțe asupra contestațiilor sau judecătorii Curții se pot sesiza și din oficiu.

Până acum și-au depus candidatura Nicușor Dan și Călin Georgescu, urmând ca duminică să și-o depună și Crin Antonescu.

UPDATE, ORA 15.56

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins ca inadmisibile cele patru contestații formulate împotriva candidaturii lui Călin Georgescu, întrucât „acestea nu îndeplineau condițiile procedurale prevăzute de lege”. Este așteptată soluția Biroului Electorla Central, unde de asemenea au fost depuse contestații.

„În ședința din data de 8 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere patru contestații.

În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins ca inadmisibile contestațiile formulate, întrucât acestea nu îndeplineau condițiile procedurale prevăzute de lege”, transmite CCR.

În timpul şedinţei CCR, în fața Palatului Parlamentului – sediul Curții, s-au adunat zeci de susținători ai lui Călin Georgescu. Printre cei prezenți s-a numărat și cunoscutul „Stegar Dac”. Protestatarii au scandatt împotriva Curții Constituționale și şi au afişatpancarte cu mesaje pro-Georgescu.

UPDATE, ORA 14.07

Curtea Constituţională s-a întrunit în şedinţă la ora 14.00 pentru a analiza două contestaţii vizând înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din 4 mai.

Georgescu şi-a depus candidatura pentru Preşedinţia României, vineri după amiază, la Biroul Electoral Central.

Astfel, judecătorii CCR vor discuta contestaţiile depuse împotriva candidaturii lui Călin Georgescu de Maria Cristina Berinde şi de Violeta Valentina Terţiu. De asemenea, judecătorii CCR vor mai analiza şi două contestaţii depuse împotriva neînregistrării candidaturii lui Petre Mîndru, la alegerile pentru Preşedintele României, a cărui candidatură a fost respinsă de BEC pentru că  dosarul de candidatură a fost incomplet şi trimis prin email, notează news.ro.
Candidatura la Preşedinţie a lui Călin Georgescu este vizată şi de alte două contestaţii, depuse la BEC de rectorul SNSPA Remus Pricopie şi de avocatl Bogdan Ionescu.
”Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a depus, în scris, la Biroul Electoral Central (BEC), o contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu la funcţia de preşedinte al României din anul 2025, în temeiul dispoziţiilor art. 27 şi urm. din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 12 septembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare şi respectiv ale Constituţiei României. Contestaţia se bazează pe argumente solide de natură constituţională şi juridică, care evidenţiază incompatibilitatea discursului şi comportamentului candidatului cu valorile democratice şi constituţionale ale statului român”, a transmis, vineri, SNSPA, într-un comunicat de presă.
Avocatul Bogdan Ionescu este a doua persoană care a contestat la Biroul Electoral Central candidatura lui Călin Georgescu, după rectorul SNSPA Remus Pricopie, afirmând că Georgescu „are declaraţii absolut şocante pentru orice persoană de bun simţ şi de bună credinţă”. Contestatarul candidaturii lui Georgescu a explicat că prin „ideologie profund antisemită, profund homofobă, pro-antonesciană” Georgescu încalcă limitele Constituţiei, iar astfel candidatura sa nu îndeplineşte „condiţiile de eligibilitate pe plan constituţional”.

Securitate sporită la sediul CCR

Potrivit money,ro, pentru desfășurarea ședinței în condiții de maximă siguranță, autoritățile au implementat un set de măsuri de securitate stricte:

  • Acces limitat: Intrarea în sediul Curții Constituționale se va face doar printr-un singur punct, pe bază de legitimație sau cu acordul special al angajaților.
  • Prezență jandarmilor și a ofițerilor SPP: Numărul jandarmilor care asigură protecția instituției a fost crescut semnificativ, atât în exterior, cât și în interiorul clădirii. De asemenea, au fost suplimentate forțele Serviciului de Protecție și Pază (SPP).
  • Securizarea căilor de acces: Traseul intern dintre Curtea Constituțională și Palatul Parlamentului a fost securizat suplimentar, pentru a preveni orice posibile incidente.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Curtea Constituțională are programată o ședință, sâmbătă, după ce a fost sesizată în legătură cu unele candidaturi la alegerile prezidențiale. Potrivit surselor Antena 3 CNN, ședința este programată după prânz, iar judecătorii CCR au pe masă două contestații la decizia BEC de a respinge o candidatură și mai multe sesizări depuse direct la Curte privind candidatura lui Călin Georgescu.

Sesizările contestă din start candidatura și cer ca această să nu fie înregistrată. Sunt invocate motive care au legătură cu acuzațiile care i se aduc lui Călin Georgescu de atentat la ordinea constituțională a României.

Sursele citate susțin că aceste sesizări vor fi, cel mai probabil, respinse de Curte, deoarece în acest moment nu se poate vorbi de o candidatură a lui Călin Georgescu până când aceasta nu este aprobată de Biroul Electoral Central.

Călin Georgescu și-a depus vineri dosarul de candidatură alături de 324.000 de semnături la Biroul Electoral Central.

Până vineri seara, la BEC au fost depuse patru contestații la candidatura sa, notează antena3.ro.

Primele două contestații la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu pentru funcția de Președinte al României au fost depuse de Remus Pricopie, rectorul SNSPA; și de Bogdan Ionescu, un avocat din Arad.

Cea de-a treia contestaţie la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu a venit din partea avocatului Andrei Mitrea. Iar cea de-a patra a fost depusă de primarul oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ.

Ce se întâmplă cu candidatura lui Călin Georgescu

Biroul Elecotral Central are la dispoziție 48 de ore să se pronunțe asupra candidaturilor.

Potrivit informațiilor Antena 3 CNN, duminică va fi ședința BEC pentru candidatura lui Călin Georgescu.

După ce se pronunță BEC, Curtea Constituțională are la dispoziție 24 de ore să se pronunțe asupra contestațiilor sau judecătorii Curții se pot sesiza și din oficiu.

Remus Pricopie, cel care a contestat la BEC candidatura lui Georgescu, a declarat că este pregătită o sesizare și pentru Curtea Constituțională.

Acesta spune că nu poate fi un garant al Constituției o persoană care încalcă mai multe articole din legea fundamentală a României.

„Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației”, spune rectorul SNSPA.

Până acum și-au depus candidatura Nicușor Dan și Călin Georgescu, urmând ca duminică să și-o depună și Crin Antonescu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: