Skip to content
Politică

Ședință cu scântei în PNL: bătălie între liberali pe 3 fronturi EXCLUSIV SURSE

facebook.com

A fost ședință cu scântei duminică în PNL. Redacția PSnews.ro vă prezintă mai jos felul în care liberalii s-au păruit între ei pe nu mai puțin de trei fronturi.

După cum probabil ați aflat deja, duminică a fost ținută o ședință a Biroului Politic Național (BPN), pentru ca PNL-iștii să își stabilească strategia de opoziție la adresa noului guvern PSD-ist. Conform Statutului PNL (disponibil AICI), art. 85, la ședințele BPN participă cu drept de vot, printre alții, „a) liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul României și Parlamentul European”, precum și „e) foști președinți ai partidului”. Ei bine, această literă e) este interpretată în sens larg, întrucât printre acești foști președinți cu drept de vot se numără Petre Roman, cel care a condus PD între 1993 și 2000.

Anume în jurul lui Petre Roman a apărut cel dintâi sâmbure de vrajbă din ședința de duminică a BPN-ului. Concret: surse politice au declarat duminică pentru PSnews.ro că primul gest lipsit de tact a fost comis chiar de către cea care din octombrie conduce Tineretul Național Liberal (TNL) – am numit-o pe Mara Mareș (deputat de Brașov). Mai precis: se pare că ea nu a avut curajul să îi spună verde în față lui Petre Roman ceea ce gândește, ci s-a dezlănțuit împotriva lui abia după ce ex-premierul plecase din ședință. Cea mai tânără parlamentară din actuala legislatură ar fi cerut nici mai mult, nici mai puțin decât excluderea lui Roman din PNL, din cauză că politicianul a fost trimis în judecată de PICCJ pentru infracțiuni împotriva umanității, în dosarul mineriadei din 1990. Amintim că însuși Ludovic Orban – cel care a susținut-o pe Mareș pentru șefia TNL – este la fel de inculpat ca Roman, dar pentru o cu totul altă acuzație (cea de folosire a influenței politice), în dosarul cu Tiberiu Urdăreanu.

Am menționat numele lui Orban ca să facem trecerea la următoarea idee. A doua hârâială care s-a produs în BPN-ul formațiunii politice se pare că a avut loc între Ludovic Orban și Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice din Senat. Mai exact, sursele PSnews.ro au povestit cum Zamfir și-a confruntat șeful de partid, întrebându-l cu subiect și predicat dacă îl exclude din PNL, ca urmare a binecunoscutelor nemulțumiri legate de proiectul legislativ al celui dintâi privind plafonarea dobânzilor. Orban, în schimb, ar fi fugit de o discuție bărbătească.

În schimb, a treia bătălie internă este abia în faza de pregătire, dar implicațiile ei se conturează ca unele cu destul de multă greutate: sursele PSnews.ro arată că se pregătește terenul pentru schimbarea conducerii grupului din Camera Deputaților. Importanța acestei mutări este dată de faptul că forul parlamentar inferior este decizional pentru o majoritate covârșitoare a proiectelor legislative (mai pe românește: în Camera Deputaților se dă votul final). Mai precis, se pare că deputatul Adriana Săftoiu face în aceste zile un lobby din ce în ce mai puternic pentru a deveni lider de grup în Cameră, ea punând pe masă atât permanenta legătură pe care o ține cu activul formațiunii politice, cât mai ales calitățile de om de comunicare. De altfel, să nu uităm că Săftoiu a fost purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale în perioada 2004-2007 și – spre deosebire de alți colegi și colege din PNL – poate ține un discurs fără să rămână încorsetată în punctajele de partid.

Iată așadar cum PNL-iștii încep cu stângul o săptămână care se anunță de foc pentru orice formațiune de opoziție (să amintim doar audierile din comisii ale noilor miniștri, apoi votul în plen – toate programate pentru luni): în loc să se concentreze pe direcțiile de contracarare a guvernării Liviu Dragnea-Viorica Dăncilă, oamenii lui Ludovic Orban au irosit o ședință a conducerii Partidului Național Liberal doar ca să arunce pe masă niște reglări de conturi care puteau să aștepte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *