UPDATE VIDEO Premierul Ciolacu: Guvernul nu se „ploconește” în fața UE

GUVERN
Sursă foto: Guvernul României

UPDATE, ORA 09.09

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul nu se „ploconește” în fața UE și vor fi rediscutate anumite jaloane din PNRR.

“Am văzut o întreagă dezbatere publică legată de vizita mea şi a unor miniştri din Guvern la Bruxelles. De aceea aş dori să fiu foarte clar cu această ocazie. Premierul României şi miniştrii din Guvernul României nici nu îngenunchează, nici nu se ploconesc şi nici nu execută ordinele nimănui. Avem un dialog normal cu Comisia Europeană, care vizează închiderea anumitor jaloane din PNRR. Automat, vizează şi atragerea mai multor miliarde de euro pentru sprijinirea populaţiei. Este un demers normal pe care, cu sinceritate vă spun, Guvernul României ar fi trebuit deja să-l fi făcut”, a declarat Ciolacu.

El a precizat ce discuţii vor purta miniştrii la Bruxelles.

“Concret, ministrul Muncii, doamna Bucura – Oprescu, va merge pe 28 august pentru a discuta despre jalonul  legat de pensiile speciale, după decizia CCR, un lucru cât se poate de normal. Domnul ministru de Finanţe, Marcel Boloş, va merge pentru o discuţie despre jaloanele referitoare la reforma fiscal-bugetară. Ele sunt trecute ca şi jaloane în PNRR în următoarele cereri de plată. Nici nu se duce domnul ministru să ceară acceptul cuiva, a unor….Cred că ipocriţii care stau câteodată cu mâna întinsă după voturi să-şi aducă aminte ce reforme şi ce jaloane au trecut în PNRR, când au zis că vor fi scoase excepţiile din Codul Fiscal al României”, a afirmat premierul.

El a menţionat şi ce îşi propune ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, din această vizită.

“De asemenea, o să meargă şi domnul Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, care are de închis până pe 31 august renegocierea PNRR şi planul REPowerEU. Concret, ne propunem să obţinem la REPowerEU peste 1,1 miliarde de euro, bani care să fie direcţionaţi direct către populaţie pentru achiziţia de panouri fotovoltaice astfel încât românii în viitor să plătească cât mai puţin la facturile de curent. Este un program ambiţios care acoperă întreaga Românie.

Pe scurt, vizitele de la Bruxelles au rolul de a obţine lucruri concrete pentru ţară şi pentru români. Aceasta este fişa postului a miniştrilor şi a primului ministru al Guvernului României. E un lucru cât se poate de normal”, a mai transmis Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a anunțat că vaccinarea nu va fi obligatorie.

„Este de o ipocrizie cinică dezgustătoare să minți și să sperii oamenii doar pentru a câștiga niște voturi. Vaccinarea nu a fost și nu va fi niciodată obligatorie în România. Înțeleg perfect reținerile românilor după tot ce s-a întâmplat în pandemia COVID, însă aici vorbim despre niște vaccinuri care se fac de zeci de ani în România. Sunt vaccinurile pe care le-am făcut și noi și părinții și bunicii noștri împotriva unor boli extrem de grave. Strategia Națională de Vaccinare pusă în dezbatere de Ministerul Sănătății este despre informare corectă și acces echitabil la vaccin, mai ales pentru grupurile vulnerabile. Atât și nimic mai mult. Repet – nimeni nu va fi vaccinat cu forța. Îi mulțumesc domnului ministru Rafila pentru că a ieșit să explice și îl încurajez să o facă în continuare”, a declarat premierul.

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul se reuneşte vineri, în şedinţă, urmând să discute modificarea, printr-o ordonanţă, a Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.

Actul normativ modifică şi completează articolul 41 din Legea nr. 10/1995 în sensul includerii domeniului infrastructurii de interes naţional din domeniul aviaţiei, din domeniul naval şi domeniul aferent infrastructurii de metrou gestionate de SC Metrorex SA.

În baza acestei completări urmează să se elaboreze de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii regulamentul de recepţie, fără a mai fi avizat în prealabil de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

„Prin prezentul proiect de act normativ se urmăreşte crearea cadrului legal astfel încât să se poată recepţiona ca fiind terminate, loturi, secţiuni, sectoare, părţi sau obiecte de lucrări incluse în autorizaţia de construire, prevăzute într-un contract sau în contracte de execuţie diferite, în situaţia în care acestea pot fi utilizate separat, conform destinaţiei lor „, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit documentului, avizul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice se obţine în procesul de promovare şi avizare interministerială a actului normativ de reglementare a recepţiilor pentru infrastructura de transport de interes naţional şi de metrou gestionate de SC Metrorex S.A.

Executivul va discuta şi un proiect de lege pentru modificarea articolului 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal referitor incitarea la ură sau discriminare.

Conform modificării propuse, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Potrivit legislaţiei în vigoare, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

În şedinţa de Guvern va fi analizat, în primă lectură, şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează şi un proiect de hotărâre privind rechemarea şi numirea unor consuli generali.

Cabinetul Ciolacu va mai discuta un document de politici publice privind ameliorarea funcţionării sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene (SNGAE).

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: