UPDATE Premierul Ciolacu anunță sprijin financiar pentru victimele exploziilor de la Crevedia

UPDATE, 11.20 AM

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va fi oferit un ajutor financiar familiilor celor care au murit în urma exploziilor de la Crevedia. El a cerut instituțiilor abilitate să efectueze verificări foarte amănunțite la toate stațiile de GPL din țară și să ia măsuri în consecință, dacă este cazul.

”Așa cum am promis, alocăm azi ajutoare pentru familiile victimelor tragediei de la Crevedia și pentru toți cei cu gospodării afectate de incendiu. Acordăm 2000 de euro pe lună câte unui însoțitor al răniților tratați în străinătate și 2000 de lei pe lună pentru un însoțitor al victimelor internate în țară. Ajutăm și persoanele singure și familiile care au casele lovite de incendiu: vorbim de sume ce pornesc de la 2500 lei și ajung la 10.000 de lei de familie, în funcție de cât de afectată este locuința.Din păcate, azi s-a confirmat al treilea deces al unei victime de la Crevedia. Aș dori să transmit condoleanțe familiilor în numele meu și al Guvernului României. Cel mai important este acum ca toți ceilalți pacienți aflați în stare gravă să fie salvați, iar restul răniților să se întoarcă cu bine la familiile lor. Suntem permanent în legătură cu toate spitalele din Europa unde au fost transferați cei cu arsuri mari și ne bucurăm la fiecare veste bună pe care o primim și o transmitem familiilor.

De altfel, Guvernul a decis să plătească bilete de avion și cheltuieli forfetare pentru însoțitorii tuturor acestor pacienți români, consider că este gestul absolut firesc într-o asemenea situație!Văd că a pornit în forță și controlul național la benzinării, depozite, cisterne de carburant, cu accent special pe cele peste 1300 de puncte de alimentare cu GPL. Cer tuturor instituțiilor implicate să aplice legea cu strictețe și, oriunde găsesc nereguli, să ia măsuri ferme! Toți acești așa-ziși patroni care fac zeci și sute de milioane de euro provocând tragedii de proporții nu mai au ce căuta în mediul de afaceri din România! Trebuie să schimbăm și legislația astfel încât cine nu are autorizație sau orice aviz de funcționare să răspundă și penal! Nu ca acum, doar să plătească o amendă și să-și vadă liniștit de treabă, adică să producă alte drame!”, a spus Marcel Ciolacu.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––
ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de joi, acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în localitatea Crevedia.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, se vor acorda 2.000 euro pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în străinătate, 2.000 lei pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în România şi 1.500 lei persoanelor rănite, care au fost spitalizate şi externate.

De asemenea, pentru sprijinirea persoanelor singure şi familiilor ale căror locuinţe/gospodării şi bunuri au fost afectate de tragicul eveniment se vor aproba ajutoare de urgenţă, indiferent de veniturile acestora, cu sume cuprinse între 1.500 lei şi 10.000 lei, în funcţie de gradul de afectare a locuinţelor şi bunurilor.

Executivul urmează să aprobe şi acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.283.200 lei pentru sprijinirea unui număr de 306 familii şi persoane singure, care se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, inundaţii ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora.

Pe agenda Guvernului se mai află ratificarea Acordurilor de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru finanţarea adiţională pentru Proiectul privind îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre şi, respectiv, pentru Proiectul privind Prevenirea şi Reducerea Poluării din Spaţiul Rural în România, precum şi ratificarea Acordului cu Guvernul Republicii India privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la New Delhi, la 28 martie 2023.

Guvernul intenţionează să modifice şi completeze, prin ordonanţe, Legea nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului şi Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă, care prevede, printre altele, prorogarea de la 24 septembrie 2023 la 24 septembrie 2024 a termenului de la care se asigură, la nivel naţional, infrastructura informatică necesară operaţionalizării Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC).

Totodată, Executivul are pe agenda şedinţei o ordonanţă pentru modificarea Legii nr.120/2006 a monumentelor de for public, care prevede, printre altele, clarificarea definiţiei monumentelor de for public, instituirea obligativităţii inscripţionării monumentelor de for public în limba română şi, când este cazul, şi în limba unei minorităţi naţionale, conform legii, sau într-o limbă de circulaţie internaţională, crearea, gestionarea şi actualizarea unei baze de date şi a unui site web public cu privire la aceste monumente.

O altă ordonanţă aflată pe ordinea de zi a şedinţei se referă la măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării Programului naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

De asemenea, Executivul va discuta o ordonanţă care prevede modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, în sensul introducerii unor măsuri în sarcina administratorului drumurilor cu privire la riscul căderii arborilor pe partea carosabilă a drumurilor publice, precum şi măsuri privind creşterea gradului de conştientizare a utilizării drumurilor închise sau restricționate.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: