Guvernul intră în ședință. Ce subiecte sunt pe ordinea de zi

Sursa foto: Marcel Ciolacu

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind înfiinţarea Centrului de excelenţă pentru administraţia publică în domeniul dezvoltării durabile.

„CExDD se va înfiinţa şi va funcţiona ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Activitatea CExDD va fi coordonată de către Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă conform celor menţionate în PNRR. Acesta va sprijini inovaţia în sectorul public, formarea şi cultivarea în administraţia publică a unei mentalităţi orientate către viitor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

CExDD va sprijini formarea unor reţele regionale în domeniul dezvoltării durabile, în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, şi coordonarea activităţii acestora la nivel naţional, se mai spune în document.

Executivul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea de măsuri pentru elaborarea Planului naţional social pentru climă necesar României pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile în cadrul Fondului social pentru climă.

Printr-o hotărâre, Guvernul va adopta Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată „Ziua Părinţilor de Îngeri”.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Extindere Campus Universitatea Ovidius din Constanţa cu spaţii integrate dedicate învăţământului tehnic”. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 114.497.000 de lei.

Va fi aprobat, tot prin hotărâre, Protocolul Sesiunii a XII-a a Împuterniciţilor, convenit la 24 aprilie 2024, pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi, la 30 septembrie 1997.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre referitor la desemnarea autorităţilor competente responsabile cu controalele, stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în sectorul produselor vitivinicole aromatizate.

„A fost elaborat prezentul proiect de hotărâre a Guvernului prin care se desemnează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ca autorităţi competente cu atribuţii de control în domeniul produselor vitivinicole aromatizate. Totodată, se desemnează Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească ca laborator oficial, în conformitate cu art. 37 alin (1) din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului privind controalele oficiale, entitate indispensabilă pe filiera asigurării funcţionării corespunzătoare a controlului oficial pentru produsele vitivinicole aromatizate. Proiectul de act normativ are ca scop stabilirea regimului juridic al faptelor contravenţionale în domeniul produselor vitivinicole aromatizate, în esenţă autorităţile competente, faptele producătorilor şi comercianţilor care constituie contravenţii, regimul sancţionator şi modalitatea de aplicare a sancţiunilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În analiza Guvernului se va afla şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului multianual de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii vamale şi pentru stabilirea criteriilor de clasificare a birourilor/punctelor vamale din punctele de trecere a frontierei cu ţările non-UE.

Va fi analizat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024.

Executivul va analiza şi un proiect de hotărâre privind închirierea unor spaţii aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

În analiza Guvernului se va afla şi un memorandum având ca temă suplimentarea limitei de credite bugetare şi de angajament aprobate Serviciului de Informaţii Externe pentru luna octombrie 2024.

Un alt memorandum vizează prelungirea, pentru o nouă perioadă de 6 luni, în intervalul 15 octombrie 2024 – 15 aprilie 2025, a valabilităţii Acordului intre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: