Şedinţă de guvern – joi va fi aprobat Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul va aproba joi, prin ordonanţă de urgenţă, Programul naţional pentru transformarea digitală a autorităţilor publice locale.

„Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile publice locale din România îşi vor îmbunătăţi calitatea serviciilor publice digitale locale oferite cetăţenilor şi întreprinderilor. Acţiunile prevăzute de Program la nivelul fiecărei autorităţi publice locale includ planificarea şi punerea în aplicare a platformelor digitale, a serviciilor de e-guvernare, aplicaţii si investiţii în infrastructura informatică şi echipamente relevante. Aceste acţiuni vor spori disponibilitatea online a serviciilor publice digitale, ceea ce va ajuta România să atingă obiectivul deceniului digital de 100 % disponibilitate online a serviciilor publice digitale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Executivul va modifica şi completa Legea nr 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările şi completările ulterioare în vederea optimizării procesului de implementare a proiectelor de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională.

„Prin modificarea dispoziţiilor Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în calitate de minister de resort, dobândeşte prerogativele necesare iniţierii şi desfăşurării procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, exclusiv în scopul realizării de proiecte de construire, modernizare, extindere şi reconversie a capacităţilor de producţie şi/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel naţional, de către operatori economici din industria naţională de apărare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul va aproba şi un proiect de lege pentru aderarea României la Protocolul de modificare a Acordului din 3 aprilie 2001 privind înfiinţarea Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, referitor la stabilirea sediului, adoptat la Dijon, la 21 mai 2022.

Un alt proiect de lege vizează modificarea Legii nr. 307/2013 pentru ratificarea Convenţiei cu privire la construirea şi exploatarea unui Centru de cercetare în domeniul antiprotonilor şi al ionilor în Europa, semnată la Wiesbaden la 4 octombrie 2010.

Printr-o hotărâre, vor fi stabilite condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal.

Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea HG nr.1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii.

Guvernul va aproba, printr-o altă hotărâre, suplimentarea bugetului Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse cu 150.000 mii lei, reprezentând credite de angajament şi 5.000 mii lei, reprezentând credite bugetare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu scopul continuării derulării Programului social de interes naţional FIV.

Va fi aprobată, tot prin hotărâre, metodologia de stabilire a preţurilor cu privire la despăgubirile acordate proprietarilor de animale pentru pagube suferite ca urmare a măsurilor impuse cu ocazia confirmării pestei porcine africane şi a compensaţiilor financiare pentru cheltuielile suplimentare generate de restricţiile de mişcare impuse cu ocazia confirmării acestei boli, precum şi condiţiile şi modalităţile de acordare a acestora.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: