Skip to content
Politică

Ședință decisivă la PNL: este exclusă intrarea acum la guvernare a USR. Pe ce voturi se mai bazează liberalii pentru învestirea Guvernului

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 22.00

Potrivit unor surse politice, liberalii și președintele Klaus Iohannis ar fi stabilit să încerce să forțeze trecerea prin Parlament a unui guvern minoritar PNL-UDMR condus de premierul desemnat Nicolae Ciucă. De asemenea, s-a decis ca negocierile cu PSD şi USR să continue şi după depunerea în Parlament, sâmbătă, a programului de guvernare şi a listei cu potenţialii noi miniştri.

UPDATE 18.50

Premierul desemnat Nicolae Ciucă şi membrii conducerii PNL se întâlnesc joi seara, la Vila Lac, cu preşedintele Klas Iohannis, pentru concluziile negocierilor formării Guvernului, au declarat surse liberale. Sâmbătă, premierul desemnat trebuie să vină în Parlament cu programul de guvernare şi cu lista Guvernului.

Nicolae Ciucă a avut la dispoziţie 10 zile pentru a strânge o majoritate în Parlament, care să îi voteze Guvernul, el având discuţii atât cu USR cât şi cu PSD.

Liberalii spun că mandatul a rămas acelaşi, un guvern minoritar, PNL-UDMR, care trebuie să fie susţinut de parlamentarii de la toate partidele în Parlament, pentru că PNL deja a făcut o concesie renunţând la varianta Florin Cîţu premier. Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a transmis chiar şi un apel de armistiţiu politic către toate partidele din Parlament, fără vreun succes.

A fost programată o ședință decisivă la Partidul Național Liberal (PNL). Liberalii se vor întâlni, vineri, ora 11:00, într-o ședință a Biroului Executiv pentru a decide lista de miniștri cu care premierul desemnat, Nicolae Ciucă, se va prezenta sâmbătă, în Parlament, au precizat surse liberale pentru PS News. Liberalii speră să ajungă la o înțelegere cu social-democrații pentru susținerea Guvernului în Parlament, dat fiind faptul că revenirea USR la guvernare în acest moment este exclusă.

„Părerile sunt împărțite în partid. Unii cred că trece Guvernul cu ajutorul PSD, alții cred că vom asista la un mare eșec în Parlament. Noi am mai pierdut niște voturi și de la noi că mulți au ales să urmeze calea lui Ludovic Orban. E greu de prezis acum ce se va întâmpla în Parlament, însă un lucru e clar: USR nu intră la guvernare, nu acum, cel puțin”, au precizat surse liberale pentru PS News.

Ce va face PSD

Facem precizarea că președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi dimineață, în ceea ce privește negocierile pentru formarea unui guvern, că „deja întindem prea mult răbdarea românilor”. Acesta a spus că discută în continuare cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și că ia în calcul „tot ce este serios pentru deblocarea acestei crize”.

„În ceea ce priveşte criza politică, eu fac un apel la toţi liderii politici cu reprezentare parlamentară că deja întindem prea mult răbdarea românilor şi este cazul ca clasa politică să ia o decizie. Întotdeauna cea mai proastă decizie e când nu iei nicio decizie. Momentan, am discuţii în continuare cu domnul prim ministru desemnat. (…) Aşteptăm să deblocăm această criză”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

El a amintit că prima propunere a PSD a fost să se facă un guvern de tehnocraţi, de specialişti, până la alegerile generale anticipate.

Ciolacu a menţionat că un guvern de tehnocraţi cu Nicolae Ciucă premier „este o posibilitate şi nu trebuie exclusă”.

Întrebat cât de serios ia în calcul participarea la guvernare, Ciolacu a spus că ia în calcul „tot ce este serios pentru deblocarea acestei crize” și nu condiționează nimic.

Zeci de voturi lipsă pentru liberali

Amintim că premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că urmează să mai negocieze cu cele două partide USR și PSD susținerea unui guvern minoritar. Acesta a precizat că nu își va depune mandatul și că până sâmbătă va depune la Parlament programul de guvernare și lista de miniștri. Ciucă spune că are mandat pentru un guvern minoritar PNL-UDMR. Totuși, premierul desemnat nu a exclus o „flexibilizare” a mandatului dat de partid. „Flexibilizarea mandatului urmează să fie discutată și decisă, dacă va fi cazul. Nu mai târziu de vineri”, a spus premierul desemnat.

În acest moment, liberalii se bazează pe aproximativ 158 de voturi, dat fiind faptul că cel puțin 4 liberali au anunțat în ultimele zile că demisionează din grupul parlamentar PNL, pe modelul lui Ludovic Orban. Concret: PNL și UDMR, cele două partide care au anunțat că vor forma un nou Guvern în jurul lui Ciucă însumează 158 de voturi: Partidul Național Liberal are 129 de parlamentari (89 deputaţi şi 40 de senatori), iar UDMR are 20 de deputați și 9 senatori. Aşadar, Guvernul Ciucă poate conta, oficial, pe 158 de voturi, acestuia lipsindu-i cel puțin 76 de voturi pentru a trece de votul Parlamentului. Alături de PNL și UDMR ar mai putea vota și minoritățile, 18 parlamentari, însă chiar și în acest caz Guvernului Ciucă îi va fi dificil să treacă de votul Parlamentului, acestuia lipsindu-i cel puțin 58 de voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *