Ședință decisivă la UDMR. Se discută trei variante pentru Guvernul Ciolacu

Kelemen Hunor, UDMR
Foto: Facebook

Prezidiul Uniunii se reuneşte în şedinţă online pentru a lua o decizie referitoare la participarea UDMR la guvernare. Cele trei variante de lucru care vor fi analizate se referă la posturile pe care UDMR le doreşte în viitorul Guvern Ciolacu, fiind luată în calcul şi opţiunea ieşirii de la guverare.

Surse din UDMR au declarat pentru News.ro că, în cazul în care liderii UDMR optează pentru rămânerea în Guvern, soluţiile luate în calcul sunt: funcţia de vicepremier pentru preşedintele Uniunii Kelemen Hunor şi ministerele Mediului, deţinut şi în prezent, şi cel al Proiectelor Europene, obţinut  după cedarea Ministerului Dezvoltării la PNL;  rămânerea la guvernare, însă doar cu şefii de deconcentrate şi de instituţii, fără miniştri şi secretari de stat, şi susţinerea Guvernului în Parlament.

O altă variantă analizată este cea a în care UDMR să iasă de la guvernare şi să se concentreze pe anul electoral 2024.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode a declarat vineri că dacă coaliţia rămâne în formula de 18 ministere, UDMR va avea două ministere şi vicepremier, PNL va avea opt ministere, vicepremier şi SGG, iar PSD va avea opt ministere, premier, vicepremier şi cancelarul guvernului. El a mai arătat că, dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată şi de PSD, şi de PNL, stau la masă. ”Dacă nu, este decizia domniilor lor”, a conchis Bode.

Antal Arpad: UDMR nu vrea să părăsească coaliţia, dar nu înţelege de ce nu poate continua la Ministerul Dezvoltării

UDMR nu vrea să părăsească coaliţia de guvernare, fiind chiar de acord cu comasarea Ministerului Sportului cu un alt minister, dar nu înţelege de ce nu poate continua să deţină Ministerul Dezvoltării, mai ales că nu este parte a acordului politic privind rotativa, semnat de PSD şi PNL, a declarat joi primarul municipiului Sfântul Gheorghe, Antal Arpad András.

„UDMR nu doreşte să părăsească coaliţia. Noi considerăm că miniştrii noştri sunt eficienţi. Nimeni nu le reproşează absolut nimic. Noi am solicitat respectarea acordului politic privind rotativa, acord politic din care noi nu facem parte, nu am fost parte la semnarea acestui acord politic privind rotativa. Am înţeles şi am şi susţinut reducerea numărului de ministere şi am fost de acord cu integrarea Ministerului Sportului într-un alt minister şi tocmai de aceea am fost foarte surprinşi de solicitarea PNL privind cedarea Ministerului Dezvoltării către PNL. În mandatul nostru MDLPA a devenit un minister funcţional, cu multiple programe de investiţii din fonduri naţionale şi europene şi la întrebarea de ce nu putem continua la acest minister, nu am primit niciun răspuns”, a explicat reprezentantul UDMR.

Antal Arpad a precizat că UDMR a solicitat, în cadrul negocierilor din coaliţie, respectarea acordului politic privind rotativa.

„Noi nu suntem parte a acelui acord şi ni s-a spus „trebuie reduse ministerele”. Am spus: „Am înţeles, susţinem şi acest lucru, să se reducă numărul de ministere, inclusiv un minister de la UDMR, Ministerul Sportului, să fie integrat într-un alt minister”. Şi această solicitare a venit în timp ce purtătorul de cuvânt al PNL declara că PNL nu doreşte să ia de la UDMR Ministerul Dezvoltării, ceea ce este cu atât mai ciudat. Nu ştiu ce se va întâmpla, vom vedea”, a adăugat Antal Arpad.

Ce spune protocolul semnat de PNL-PSD-UDMR

Acordul politic de constituire a „Coaliției Naționale pentru România”, semnat de liderii PSD, PNL și UDMR în noiembrie 2021, la constituirea actualei coaliții de guvernare, prevede că Nicolae Ciucă va avea mandat până în 25 mai 2023, moment de la care va fi numit un premier din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern : vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

În cazul desemnării sale, conform prevederilor constituționale, acesta va prezenta Parlamentului spre aprobare un guvern format din 20 de ministere, nominalizările fiind făcute astfel: 9 ministere PSD, 8 ministere PNL, 3 ministere UDMR. Din structura executivului vor face parte și 2 viceprim-miniștri, care vor reprezenta formațiunile coaliției care nu au propus candidatul de prim-ministru, dar au membri în Guvern.

Formațiunile semnatare ale prezentului Acord vor asigura reprezentarea GPMN în structurile guvernamentale, cu respectarea ponderii politice parlamentare în cadrul prezentei Coaliții(…).

Coordonarea activității Coaliției la nivel guvernamental se îndeplinește de către prim-ministru și viceprim-miniștri, care vor avea calitatea de avizatori pentru proiectele de acte normative, conform atribuțiilor delegate convenite. Agenda de lucru a ședințelor de guvern, stabilirea și prioritizarea politicilor publice guvernamentale vor fi decise de către prim-ministru, prin consultare cu viceprim-miniștrii, în întâlnirea lor săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de către Secretariatul General al Guvernului(…).

Medierea eventualelor dezacorduri de natură parlamentară, precum și dezbaterea unor puncte de vedere divergente asupra implementării programului de guvernare sau susținerea unor inițiative legislative se face în ședințele de Coaliție.

Depunerea mandatului de către premierul Nicolae Ciucă ar urma să aibă loc pe 26 mai, iar până la finalul lunii să se instaleze la Palatul Victoria noul Executiv condus de premierul PSD.

După depunerea mandatului premierului Nicolae Ciucă, care înseamnă demisia întregului Guvern, se declanşează procedura pentru învestirea unui nou Executiv, care presupune negocieri la Palatul Cotroceni, desemnarea noului premier de către preşedintele Klaus Iohannis, depunerea structurii noului Executiv în Parlament, împreună cu programul de guvernare şi votul pentru învestire, în plenul reunit.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL