Ședință la CNSAS după ce a apărut un document despre presupusa colaborare a lui Nicușor Dan cu Securitatea

Sursă foto: Facebook / Radu Buzaianu

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (​CNSAS) s-a întrunit marți, de la ora 11:00, în ședință, după ce în spațiul public a apărut un document potrivit căruia Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea când avea 17 ani. Primarul general al Capitalei respinge acuzațiile și susține că nota este falsă.

Andreea Ghiorghe, jurnalist Digi24: Continuă această ședință a celor care se ocupă de studierea arhivelor Securității. A început la ora 11:00 și urmează să decidă dacă Nicușor Dan a colaborat sau nu cu Securitatea.

În plină campanie electorală, în spațiul public a apărut un raport de trei pagini, furnizat presei de către un om din echipa PSD, din care rezultă o presupusă colaborare a primarului general al Capitalei cu Securitatea, potrivit HotNews.ro. Veridicitatea acestuia nu a putut fi confirmată. Raportul arată că, în 1987, Securitatea ar fi început demersurile de racolare ale lui Nicușor Dan, iar în 1988, când acesta a participat la Olimpiada de Matematică din Australia, ar fi dat note informative despre colegii săi, dar și despre unul dintre profesorii săi.

Nicușor Dan: În relaţia cu autorităţile statului de atunci am avut doar interacţiuni obligatorii conform legislaţiei din acei ani

Nicușor Dan respinge acuzațiile și subliniază că CNSAS a emis două adeverințe, în 2012 și 2017, care stabilesc că nu a colaborat cu fosta Securitate.

„În relaţia cu autorităţile statului de atunci am avut doar interacţiuni obligatorii conform legislaţiei din acei ani pentru toţi românii care călătoreau în străinătate; nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea. Documentul prezintă mai multe neconformităţi faptice”, a declarat primarul general al Bucureștiului.

Semne de întrebare privind veridicitatea

În ceea ce privește veridicitatea acestui document, se ridică mai multe semne de întrebare, inclusiv felul în care este redactat, în comparație cu alte documente oficiale similare. În document mai sunt menționate și alte nume. Spre exemplu, Octavian Fărcășanu. Potrivit jurnalistului Radu Buzăianu, acesta și-a schimbat numele în 2006 și și-a atribuit și prenumele de Petre. Însă, în acest document, care ar fi fost redactat în 1988, este trecut acest Octav cu prenumele de Petre. Deci nu există o concordanță între termeni.

Reacția premierului Ciolacu: E grosolan modificat

Nici premierul Marcel Ciolacu nu crede în autenticitatea documentului.

Marcel Ciolacu: „E grosolan modificat”.

Reporter: Deci nu e real dosarul acela?

Marcel Ciolacu: „Eu nu cred în el. Eu v-am zis că nu am mai văzut așa ceva…Era mult prea aranjat”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: