Skip to content
" "
Politică

Șefa AEP, acuzată că a luat șpagă de la firma unei infractoare

romania-actualitati.ro

Ana-Maria Pătru – cea care, până acum câteva zile, a condus Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) – este acuzată că ar fi luat șpagă de la o femeie de afaceri care, între timp, a fost condamnată definitiv la închisoare.

Pătru ar fi primit de la compania Siveco România contravaloarea unui apartament în Bucureşti, în anul 2009, iar doi ani mai târziu a pretins de la aceeaşi firmă contravaloarea unui autovehicul Land Rover, model Range Rover Sport, primind 15.000 de euro, în schimbul contractelor obţinute de SIVECO cu AEP, se arată în motivarea instanţei care a decis arestarea preventivă a fostei șefe de la Autoritatea Electorală Permanentă, scrie News.ro. Amintim că Siveco a fost înființată și condusă de către Irina Socol, femeie de afaceri care, în mai 2016, a fost condamnată definitiv la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, într-un dosar instrumentat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București (PCAB).

" "

Conform motivării Tribunalului Prahova, care săptămâna aceasta a decis arestarea preventivă a  Anei Maria Pătru, în anul 2008, în perioada în care aceasta deţinea funcţia de vicepreşedinte al AEP, ar fi pretins 210.000 de euro, reprezentând contravaloarea unui apartament, în schimbul contractului derulat de Siveco, iar banii ar fi fost primiţi un an mai târziu.

„În motivarea propunerii s-a arătat că, în perioada aprilie-iunie 2008, A.M.P. (Ana Maria Pătru – n.r.), în calitate de vicepreşedinte al A.E.P. – funcţie cu rang de secretar de stat – a pretins de la reprezentanţii SC S. R. SA (Siveco România SA – n.r.) contravaloarea unui apartament şi a primit, în cursul anului 2009, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea imobilului-apartament cu nr.(…), situat în (…), promiţând în schimb că va susţine derularea în bune condiţii a contractului nr. 80703/25.04.2008 încheiat de SC S. R. SA cu A.E., precum şi că va susţine acelaşi agent economic pentru obţinerea şi derularea unor contracte viitoare cu instituţia publică precizată, fapt care s-a şi realizat”, se arată în motivarea arestării preventive redactată de Tribunalul Prahova.

Conform raportului de activitate din anul 2008 publicat pe portalul Autorităţii Electorale Permanente, contractul numărul 80703 din aprilie 2008 a fost încheiat cu Siveco România. „Prin contractul de achiziţie publică nr. 80703/25.04.2008, s-au realizat programele de calculator pentru consiliile locale şi judeţene (inclusiv sectoarele şi primăria generală a municipiului Bucureşti), precum şi pentru primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor, primarul general al municipiului Bucureşti şi preşedinţii consiliilor judeţene. Contractul a fost încheiat cu S.C. SIVECO România S.A”, se precizează în raportul de activitate al AEP.

La trei ani de la atribuirea acestui contract, Ana Maria Pătru a cerut tot reprezentanţilor Siveco contravaloarea unui autovehicul Land Rover, model Range Rover Sport, din care a primit 15.000 de euro, se precizează în încheierea de şedinţă a Tribunalului Prahova.

„Totodată, s-a mai reţinut că, în cursul anului 2011, în calitate de vicepreşedinte al A. E. P. – funcţie cu rang de secretar de stat – a pretins de la reprezentanţii SC S. R. SA contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover model Range Rover Sport şi a primit de la reprezentanţii agentului economic precizat suma de 15.000 euro – echivalentul a 61.765,50 lei, promiţând în schimb că va susţine derularea în bune condiţii a acordului cadru de servicii nr. 4595/29.08.2011 şi a contractului subsecvent de servicii nr. 1 din data de 30.08.2011, cu denumirea Acord cadru de servicii pentru realizarea sistemului informatic al registrului electoral încheiate de asocierea SC S. R. SA – în calitate de lider şi SC A. S. SRL cu A.E.P., precum şi că va susţine SC S. R. SA pentru obţinerea şi derularea unor contracte viitoare cu instituţia publică precizată, fapt care s-a şi realizat”, motivează judecătorii.

Este vorba, conform unor surse apropiate anchetei, de un contract în valoare de peste 11 milioane de lei câştigat de SIVECO România.

De altfel, fostul şef al companiei Siveco România, Irina Socol, este cercetată pentru cumpărare de influenţă în dosarul fostului preşedinte al AEP, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Ana Maria Pătru, arestată preventiv miercuri, a contestat măsura, iar Curtea de Apel Ploieşti va judeca marţi contestaţia acesteia.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *