O furtună puternică a avut loc, miercuri, în staţiunea Sinaia, zeci de copaci fiind rupți de vijelie, traficul feroviar, dar şi cel rutier fiind afectat de căderile de arbori. Directoarea ANM, Elena Mateescu, a explicat, la Antena 3 CNN, de ce a fost atât de violent fenomenul meteo, care a durat doar 15 minute dar a provocat pagube considerabile și a făcut cel puțin 14 victime.
Vorbim de fenomene meteorologice de o intensitate specială având în vedere schimbul de mase de aer cald și rece. Cu cât diferența între cele două mase de aer, cu caracteristici termice diferite, este mai mare, cu atât agresivitatea acestor tipuri de fenomene e mai mare.
Intensificările de vânt de peste 90 km/h sau cantități de apă de peste 50…60 l/mp în câteva ore sau mai puțin de o oră care depășesc media lunii iulie în țara noastră pot să genereze situații de acest fel.
De aceea, în această dimineață s-a actualizat mesajul meteorologic atât din perspectiva fenomenelor de instabilitate care vor continua fie că vorbim de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie în aria avertizată de cod galben de 50-60 km/h fie că vorbim de fenomene asociate, atât intensificări ale vântului cu peste 70/90 km/h, grindină, sau cantități de apă peste 60 l/mp în aria avertizată de cod portocaliu din jumătatea estică a țării.
Aceste avertizări generale au fost amendate și de mesaje de vreme severă imediată de cod roșu deoarece dinamica fenomenelor este una explozivă și vorbim de intensificări susținute care pot să depășească 90-100 km/h.
Rafalele au smuls acoperişul Gării Regale Sinaia, au comunicat reprezentanţii primăriei.
De asemenea, Vila Luminiş – Casa Memorială „George Enescu” din Sinaia a suferit distrugeri cauzate de furtună, astfel că aceasta a fost închisă, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei de cultură.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News