Skip to content
Europa

Șefa BCE, Christine Lagarde: Anularea datoriilor făcute de statele din zona euro în timpul pandemiei de Covid-19 este „de neconceput”

www.armstrongeconomics.com

Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, consideră „total de neconceput” o anulare globală a datoriilor făcute de statele din zona euro pe perioada crizei de coronavirus, potrivit unui interviu acordat postului de radio francez France Inter, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Acesta nu este momentul potrivit pentru a pune întrebarea, ne concentrăm pe menținerea economiei, vom pune apoi problema reconstrucției. Apoi, vom pune problema deprecierii datoriei și modul în care gestionăm finanțele publice în cel mai eficient mod”, a declarat Lagarde.

Șefa BCE a precizat că datoria strânsă de țările din zona euro pe perioada pandemiei va trebui amortizată într-un termen foarte lung pentru a nu se crea dezechilibre:

„Va fi necesar în timp să rambursăm datoriile treptat și să ne repunem pe o pantă de creștere mai stabilă și mai favorabilă. Va dura mult timp, deoarece țările din sânul zonei euro se vor confrunta cu creșterea semnificativă a raportului datoriilor, iar datoriile vor trebui neapărat amortizate pe o perioadă lungă de timp”.

De asmenea, aceasta a atenționat împotriva înăspririi politicilor bugetare post-criză:

„Dacă, imediat ce criza va trece şi creşterea va reveni, ne vom apuca să înăsprim politicile bugetare şi să frânăm creşterea, vom recădea într-o capcană care trebuie evitată”, a precizat Lagarde.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *