Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU la viitor prin reforme profunde; ea a adăugat că organizaţia are nevoie de o „modernizare”, relatează Agerpres.

Această cerinţă este evidentă pentru ca ONU să îşi poată îndeplini în continuare „misiunea pentru generaţiile viitoare”, a susţinut şefa diplomaţiei germane, la o reuniune de pregătire a Summitului ONU pentru Viitor, planificat în septembrie 2024.

Baerbock a cerut eforturi mai mari din partea statelor industrializate, arătând că „nicio ţară din lume nu poate reacţiona singură la marile probleme ale vremii noastre”.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a afirmat că evoluţia spre o lume multipolară poate crea riscuri semnificative şi poate genera tensiuni geostrategice mai mari, concurenţă necontrolată şi mai multă fragmentare. El a apreciat că Summitul pentru Viitor reprezintă o ocazie unică de a alinia la lumea de astăzi instituţii multilaterale depăşite.

Guterres i-a încredinţat organizarea summitului reprezentantei permanente a Germaniei la ONU, Antje Leendertse. Evenimentul urmează să pună bazele unei reorientări cuprinzătoare a organizaţiei la sfârşitul anului viitor.

Ambasadoarea germană la ONU este prima femeie care deţine această funcţie, menţionează dpa.

A 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU continuă; joi, în a treia zi, pe agendă erau incluşi ca vorbitori preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vicepreşedintele chinez Han Zheng, ministrul de externe al Franţei, Catherine Colonna – în locul preşedintelui Emmanuel Macron, care nu participă la reuniune – şi şeful diplomaţiei austriece, Alexander Schallenberg.

Citește mai mult pe bursa.ro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: