Skip to content
Politică

Șefa DNA, cele mai recente declarații privitoare la activitatea DNA: „Cea mai importantă susținere pentru noi este cea a cetățenilor”

Procurorul șef al DNA LAura Codruta Koveși a fost invitata de joi seară a lui Cosmin Prelipceanu în cadrul unei emisiuni de la postul Digi24. Capul DNA a vorbit despre activitatea instituției, dosarele penale instrumentate de DNA care includ nume cu notorietate, colaborarea Direcției cu SRI, despre cazurile de corupție care au stârnit vâlvă în presă și sprijinul de care se bucură instituția din partea autorităților SUA, dar mai ales din partea cetățenilor români.

Laura Codruța Kovesi i-a răspuns și jurnalistului Moise Guran câtorva solicitări. În primul rând, daca exista riscul pentru Romania ca Victor Ponta sa fie pus sub control judiciar si de ce Complexul Energetic Oltenia nu s-a constituit parte civila in procesul Turceni-Rovinari: „Din moment in care procurorii DNA au intocmit rechizitoriul, procurorii nu mai pot dispune niciun fel de masura preventiva sau alta masura care s-ar impune intr-un dosar. O eventuala masura preventiva impusa doar de completul de judecata.”, a opinat Kovesi.

„Nu este primul dosar in care o institutie publica e condusa de insasi persoana care e pusa in judecata (Laurentiu Ciurel, presedintel CEO-n.red.)”, a mai precizat șefa DNA cu privire la Complexul Energetic Oltenia.

Despre declaratia lui Victor Ponta, acuzele catre Klaus Iohannis ca ar fi facut presiuni pentru a influența dosarul său de la DNA: „Nu comentez ce zic oamenii politici. Pot sa va spun ca institutia pe care o reprezint isi face datoria asa cum am spus in lege. Cred ca am dovedit in ultimii 2 ani ca nu suntem sensibili la intimidari (…) nici la persoanele care ne propun in functii si cred ca acest lucru s-a dovedid in activitatea DNA.”

Despre acuzele lui Ponta catre procurorul Jean Uncheselu făcute în urmă cu o săptămână, Koveși a declarat: „Atunci cand persoanele cercetate fac acest lucru, este dreptul lor. In situatia in care anumite declaratii constitutie un atac direct la profesionalismul, integritatea (…) in acele cazuri sesizam CSM. CSM nu are parghii de a opri aceste declaratii sau de a le sanctiona. As vrea sa asigur pe toti cetantenii care cred in DNA ca astfel de declaratii nu ne intimideaza si ca ne vom continua activitatea.”

Referitor la faptul că ar exista un conflict intre institutii, guvern-presedintie, datorita acestor acuze ale premierului Victor Ponta la adresa președintelui Klaus Iohannis, Kovesi a explicat care este procedura standard a Direcției Anticorupție: „Noi in aceasta situatie sesizam CSM. Adunarea generala a DNA a votat in unanim ca aceste declaratii pot arunca o umbra de indoiala asupra integritatii, profesionalismului a procurorii DNA. Asteptam decizia pe care CSM o va da. Fiind vorba de o disjungere, nu pot sa fac foarte multe comentarii la acest moment.”

Laura Codruța Kovesi a vorbit și despre complexitatea dosarului lui Sorin Oprescu: „Din punct de vedere al DNA nu este un dosar extraordinar de complex, este un dosar in care sunt fapte clasice de coruptie. (..) Cred ca urmarirea penala pentru diferite infactiuni cred ca poate fi finalizata destul de repede. Nu a fost asa cum s-a speculat in presa ca o pers care a facut un denunt a si scapat. (…) Intr-adevar, urmarirea penala s-a desfasurat relativ repede.”

Referitor la faptul că ar exista o serie considerabilă de reduceri de pedeapse pentru denunțători, Kovesi a opinat:  „Acesti denuntatori n-au fost inventati in Romania. Dispozitia de a li se reduce pedeapsa la jumatate este o dispozitie preluata din legislatia europeana si americana. Cred ca cel mai bun observator in aceste situatii este statistica. Doar in 29 de situatii, persoanele trimise in judecata au beneficiat de prevederile reducerii la jumatate a pedepsei pentru ca au colaborat. Din 750 de persoane trimise in judecata, undeva un procent de 3% sunt persoane care au colaborat.  (…) Rostul nostru acesta este, sa investigam fapte si sa obtinem informatii din toate sursele.”

Sefa DNA a vorbit și despre sofisticarea a celor care au luat mita: „Pot sa spun din tipologiile pe care le-am intalnit in ultimul an. Constatam ca exista o tendinta de a-si proteja cat mai mult activitatile ilicite, exista o tendinta de a ascunde bunurile….investit banii in offshore-uri. (…) N-as putea sa spun ca metodele de comitere a infractiunilor sunt foarte diversificate, insa masurile de protectie, da, pot sa spun ca au dovenit mai sofisticate.”

Totodată, Laura Codruța Kovesi a atras atenția asupra faptului că nu există măsuri de prevenție care să mișcoreze numărul de cazuri de corupție: „Pentru mine si pentru colegii mei este foarte greu sa explicam din punct de vedere juridic cum se intampla in continuare aceste lucruri. In Administratia publica locala constatam ca infractiunile se comit in continuare, aceleasi lucruri si in sistemul judiciar. Este foarte important ca toti cei din societatea romaneasca sa constientizeze acest lucru. Nu cred ca DNA va rezolva coruptia din Romania, dar cred ca aceasta lupta pe care o duce DNA trebuie dublata de masuri preventive. Cred ca e foarte important sa se ia masuri de prevenire, sa se identifice riscurile si vulnerabilitatile. Nu arestand oameni vom reduce coruptia in Romania. Cetatenii (…) au prins incredere ceea ce face DNA si sunt foarte multe sesizari de la cetateni privind coruptia, ceea ce face administratia publica locala. (…) Cred ca o schimbare de mentalitate a avut loc. (…) Stabilim aceste prioritati in cadrul Mecamismului de Cooperare si Verificare. (…) Sa nu uitam ca in administratia publica se ruleaza sume mari de bani. Datoria noastra ca procurori DNA este sa protejam si banii cetatenilor. (…) Va fi un obiectiv si pentru anul viitor.”

Procurorul șef al DNA a vorbit și despre măsura arestarilor preventive: „27% din persoanele trimise in judecata au fost arestate. Nu cred ca este un proces sa ne ingrijoreze. Acum 4 ani procentul pers arestate era undeva la 20%. Calitatea persoanelor fata de care s-a dispus aceasta masura (…) am avut ministri (…) deputati care au mers in arest preventiv. (…) In ceea ce priveste catusele, sunt persoane filmate cu catuse la maini atat la intrarea in DNA, la ICCJ, sau in arestul Politiei, ceea ce sigur va spun este ca n-o sa vedeti niciodata persoane cu catuse la maini in interiorul DNA.”

Nu în ultimul rând, Koveși a dat și un răspuns lui Cosmin Prelipceanu care a dorit să cunoască dacă aceasta se simte detestată: „Cred ca sunt foarte multe persoane care ma apreciaza si multe ma considera simpatica. Sunt un om serios si glumesc cand este de glumit.”, a conchis procurorul șef al DNA.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *