Skip to content
Politică

Șefa DNA se apără: procurorii revocați nu au legătură cu înregistrările!

cotidianul.ro

Seria de declarații a Laurei Codruța Kovesi aduce lămuriri și în cazul procurorilor revocați în același timp cu lansarea scandalului întregistrărilor scurse pe internet, dar și în ceea ce privește obligativitatea membrilor DNA de a fi testați cu poligraful.

Citiți și: UPDATE: Procurorii Țuluș și Iorga, pe făraș. Kovesi i-a demis

Întrebată, în contextul înregistărilor, de demiterea procurorilor, Kovesi se apără, spunând că Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga au fost revocați din alte motive. De asemenea, aceasta dă explicații pentru a justifica de ce măsuri împotriva celor doi nu au fost luate până în prezent, este transmis de Ziare.com.

Nu are nicio legatura. Motivele revocarii au fost facute publice. Au fost propusi pentru revocare pentru motive diferite, dovedite in fata CSM care a si avizat aceasta propunere de revocare. (…) De 4 ani de zile, de cand conduc aceasta institutie, am mai avut situatii dificile cu care ne-am confruntat, procurori care au incalcat dispozitii legale sau care au comis fapte penale si de fiecare data am folosit intrumentele manageriale pe care le am.

In aceasta situatie, din verificarile facute, am constatat ca au fost incalcate anumite norme care impuneau revocarea celor doi procurori din fruntea DNA. 

(…)In momentul in care prin verificarile facute s-a stabilit o conexiune intre aceasta cesiune si anumite solutii care au fost date, s-a propus revocarea. Abia acum, cand am dispus masura revocarii, noi am luat la cunostinta de existenta unor dosare penale solutionate si care vizau persoane cu care (procurorul Tulus – n.red.) a fost implicat in raporturi comerciale. Cesiunea a existat in declaratia de avere, dar acolo nu s-a trecut identitatea persoanei. Persoanele care au fost implicate in aceasta cesiune au fost investigate de DNA si abia atunci s-a putut lamuri cu exactitate ce s-a intamplat.„, a explicat Kovesi.

De asemenea, procuroarea a răspuns și legat de demisiile unor colegi din DNA, preponderent în număr mai mare decât în mod obișnuit.

Cererile de plecare depuse la CSM nu sunt ceva extraordinar. Este o situatie relativ obisnuita. Structurile Ministerului Public sunt flexibile. Sunt procurori care obtin grade profesionale in urma promovarii unor examene si pentru a-si valorifica acest grad profesional trebuie sa se mute efectiv pe locul unde au dat examenul de promovare. Sunt procurori care au motive personale, sunt procurori carora li se ofera functii de conducere sau posturi in alte structuri si decid sa se mute. Faptul ca 6 procurori au plecat din DNA nu e o problema, acest lcru se intampla tot timpul, sunt cereri obisnuite la CSM. Exista discutii la CSM daca procurorii DNA, datorita complexitatii dosarelor si a specificului muncii, nu ar trebui sa aiba o activitate limitata la 3,4,5 ani. Cand un procuror vine in DNA nu trebuie sa iasa la pensie de aici.„, precizează șefa DNA.

În plus, aceasta a dorit să clarifice și situația testului poligraf și dacă procurorii au fost sau nu obligați să treacă prin această procedură.

Nu este adevarat, nu i s-a impus nimanui sa faca testul poligraf. Tactica de ancheta o stabileste procurorul de caz impreuna cu ceilalti anchetatori care lucreaza in cauza. In acest dosar au fost facute audieri ale unor martori. Nu doresc sa comentez situatii particulare, dar, in general, cand un procuror considera ca pentru a elimina anumite piste sau pentru a verifica anumite elemente in ancheta e necesar un astfel de test, la finalul audierii persoanei o intreaba daca doreste sa se supuna unui astfel de test. Dupa ce persoana isi da consimtamantul, la cateva zile se trece la efectuarea testului. Inainte ca el sa inceapa, persoana e intrebata din nou daca doreste sau nu sa faca acest test. Sunt situatii in care persoanele care isi dau consimtamantul initial, cand li se propune testul, ulterior refuza sa il mai faca.„, a menționat Laura Codruța Kovesi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *