Skip to content
Politică

Șefa FMI atenționează: Izolaţi Ebola, nu ţările

Mobilizarea împotriva virusului Ebola nu trebuie să conducă la ‘terorizarea’ lumii prin stigmatizarea Africii în ansamblul său, a atras atenția sâmbătă directorul general al FMI, Christine Lagarde, relatează Agerpres.

„Trebuie să dăm dovadă de prudență extremă pentru nu teroriza lumea față de Africa în ansamblul său”, a declarat, la Washington, șefa Fondului Monetar Internațional.

Epidemia de Ebola, care a făcut peste 4.000 de morți, este pentru moment concentrată în trei țări din Africa de Vest (Liberia, Sierra Leone, Guineea).

„Aceste trei țări sunt puternic afectate, iar noi încercăm să le ajutăm cât mai mult posibil. Urgența o reprezintă stoparea și ținerea sub control” a epidemiei, a punctat Lagarde, adăugând totuși că Africa în ansamblul său nu este afectată.

În celelalte părți de pe continent, „afacerile trebuie să continue, economiile altor țări trebuie să continue să acționeze și să creeze locuri de muncă”, a cerut ea.

Tot sâmbătă, șefa FMI a făcut apel la stoparea izolării celor trei țări africane cel mai puternic afectate, afișând în cadrul unei conferințe de presă o insignă pe care era scris „Izolați Ebola, nu țările”.

Mobilizarea comunității internaționale „trebuie să servească la eradicarea (virusului) Ebola, nu la izolarea țărilor”, a indicat ea, prezentând concluziile organismului politic al FMI, care s-a declarat îngrijorat de impactul „uman și socio-economic” al epidemiei.

Conform Băncii Mondiale, epidemia ar putea aduce pierderi de peste 32 de miliarde de dolari Africii de Vest până la sfârșitul anului 2015.

Comitetul de Dezvoltare, organism comun al Băncii Mondiale și al FMI, a făcut apel sâmbătă la o acțiune financiară ‘rapidă’ și ‘coordonată’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *