Skip to content
Politică

Șefa ICCJ, despre cazul sutelor de persoane aduse la audieri în dosarul referendumului

" "

Preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat vineri că martorii din dosarul privind fraudele la referendum aduși la audieri cu autocare nu sunt supuși unui abuz, precizând că a întrebat dacă numărul acestora nu este prea mare, dar i s-a spus că audierile vor fi scurte.

„Nu sunt judecătorul cauzei. (…) Şi eu am pus o întrebare dacă nu cumva numărul este destul de mare, mergând pe această idee, că se face un calcul estimativ, câte minute îţi trebuie pentru legitimarea omului respectiv, câte minute îţi trebuie pentru audierea lui. Mi s-a spus că audierile vor fi scurte, sintetice, determinate de obiectul judecăţii cauzei respective şi că există posibilitatea obiectivă ca într-un termen rezonabil, astăzi, să poată fi finalizate audierile acelea, pentru ca şi cetăţenii să ajungă totuşi la o oră normală la locul de domiciliu”, a spus preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

" "

Judecătoarea Livia Stanciu a precizat că a fost informată cu privire la desfăşurarea de forţe în cazul audierilor de vineri din dosarul privind fraude la referendumul din 2012.

„Colegii mei m-au informat cu privire la această situaţie şi în acelaşi timp mi-au şi solicitat sprijinul, întrucât noi avem un protocol încheiat cu Jandarmeria Română, pentru a putea asigura un efectiv de jandarmi care să poată, într-adevăr, să asigure desfăşurarea activităţii de judecată la Curtea Militară de Apel. Şi vedeţi că am apelat, tot în baza protocolului pe care-l avem încheiat cu Curtea Militară de Apel, pentru desfăşurarea activităţii de judecată într-o sală de şedinţă mult mai mare, care să dea posibilitatea realizării în condiţii de solemnitate a şedinţei respective de judecată”, a spus preşedintele ICCJ, citat de Mediafax.

Livia Stanciu a adăugat că au fost luate măsurile necesare pentru ca persoanele audiate în această cauză să fie transportate înapoi la domiciliile lor, într-un timp rezonabil.

„Vreau să se înţeleagă că s-au derulat discuţiile cu cei de la inspectoratele judeţene de poliţie, ca oamenilor să li se aducă la cunoştinţă că în momentul finalizării activităţii de judecată, vor fi duşi cu aceleaşi autocare înapoi la locurile de domiciliu”, a spus preşedintele ICCJ.

Judecătorii instanţei supreme au audiat, vineri, aproape 200 de persoane din judeţele Gorj, Teleorman şi Vrancea, citate ca martori în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, în care sunt judecaţi vicepremierul Liviu Dragnea şi alţi peste 70 de inculpaţi. Acestea au fost aduse cu autocare din cele trei judeţe la sediul Curţii Militare de Apel Bucureşti, unde s-a desfăşurat şedinţa de judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *