Skip to content
Politică

Sefa ICCJ, despre OUG pregătite de Ministerul Justiției: Abia le-am primit pe mail!

news.ro

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, ca proiectele de OUG privind gratierea si modificarea Codurilor Penale nu au fost discutate nici cu instantele, nici cu asociatiile magistratilor, precizand ca in cursul diminetii i-au fost trimise pe email.

„Pana in acest moment, nu s-a discutat despre acest aspect nici cu instantele de judecata, nici cu asociatiile magistratilor.  In drum spre CSM, am primit un telefon de la birou, prin care mi s-a spus faptul ca prin email am primit proiectele de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarea Codului de Procedura Penala si ca ni se cer puncte de vedere pana pe 23 ianuarie.

Sunt convinsa ca vom discuta astazi la CSM acest aspect, pentru ca, asa cum cunoasteti, in procedura de aprobare a oricarui act normativ care intereseaza Justitia este necesar si avizul Consiliului Superior al Magistraturii”, a spus presedintele ICCJ, inaintea sedintei CSM, conform ziare.com.
Intrebata daca gaseste oportuna gratierea, Cristina Tarcea a spus ca un astfel de act normativ nu trebuie aprobat fara o „prealabila consultare”.

Am mai spus si cu alta ocazie, amnistia si gratierea sunt institutii prevazute de legislatia penala, dar asemenea proiecte de lege nu trebuie aprobate fara o prealabila consultare. Nu am apucat sa lecturez continutul ordonantelor de urgenta pe care abia le-am primit pe email.

Asa cum am aratat, trebuie analizat totul cu atentie pentru ca, din pacate, gratierea nu-si produce efecte doar asupra condamnarilor cu executare si trebuie analizate toate aceste aspecte. Eu am o vechime si am prins niste decrete de gratiere cum erau pe vremuri si ele vizau fapte minore. Urmeaza sa vedem care este continutul ordonantelor propuse spre discutare noua.

Astazi, avem intalnire cu asociatiile profesionale ale magistratilor si unul pentru care punctele pe care dansii le-au propus spre discutii CSM vizeaza si aceste proiecte normative, urmeaza sa vedem ce pozitie vom adopta”, a adaugat Tarcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *