Skip to content
Politică

Șefa ÎCCJ , scenariu sumbru pentru viitorul justiției

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat pentru Agenția France Press (AFP) că și-ar dori ca progresele justiției să fie ireversibile, însă nu se declară optimistă în această privință, deoarece „așa zisa ireversibilitate poate fi revizuită în două zile”.

„Mi-aș dori, sincer, să fie, dar nu sunt atât de optimistă, deoarece aceasta așa-zisa ireversibilitate poate fi revizuită în două zile. Multe depind de persoanele care conduc justiția și de dorința lor de a continua aceste reforme. Am văzut reacțiile anumitor oameni politici care au depățit adeseori limitele admisibile ale unui discurs politic (…) și care au reprezentat de manieră indirectă atacuri față de activitatea procurorilor sau judecătorilor”, a spus Livia Stanciu.

Aceasta a vorbit și de implicarea justiției în jocurile politice.

„De când sunt președinte al Înaltei Curți, nici eu și nici colegii mei nu ne-am confruntat vreodată cu cazuri în care cineva să ne spună – dați acest verdict în acest dosar. Dacă vreodată cineva va dori ca acest lucru să se schimbe, ne vom afirma poziția. Justiția trebuie să continue să lucreze fără să țină cont de jocurile politice. Înalta Curte nu se pronunță asupra unui caz sau altul în funcție de alegeri sau de nu știu care alte evenimente de pe scena politică”, a mai spus șefa ÎCCJ, potrivit HotNews.

Principala realizare a justiției din România din ultimii ani, este, potrivit Liviei Stanciu, accelerarea pronunțării în cazul anumitor dosare care riscau să fie prescrise.

„Tribunalele erau văzute în trecut ca obstacole în reforma justiției. Când am fost numită președinte al Înaltei Curți, am găsit dosare înregistrate în 2002 ale căror verdicte nu fuseseră încă pronunțate. Unul dintre scopurile mele a fost să accelerez rezolvarea acestor cazuri, acordând prioritate mai întâi dosarelor cele mai vechi, care riscau să fie prescrise. În ultimii ani, Înalta Curte a pronunțat condamnări în numeroase dosare de mare corupție, respectiv două în 2010, 15 în 2011, 20 în 2012 și 9 în 2013. O altă realizare importantă este faptul că oamenii au început să aibă încredere în justiție, deși mai sunt multe lucruri de făcut”, a completat aceasta.

Președinta ÎCCJ este prezentată de AFP drept unul dintre cei mai respectați și mai de temut judecători din România.

„Acțiunea energică a permis acestei instanțe să-și restabilească blazonul în lupta împotriva corupției”, iar ultimtul raport al Comisiei Europene laudă bilanțul „foarte bun” al acestei instanțe, notează jurnaliștii AFP.

2 comentarii la “Șefa ÎCCJ , scenariu sumbru pentru viitorul justiției

  1. Aceasta doamna chiar crede ca a facut ceva pentru justiția de in Romania . Pai nu , nu a facut nimic bun . Singurul lucru pe care l-a facut a fost acela de a repartiza justitia in functie de interesele politice , in favoasrea celui care a numito , adica in favoarea lui Traian Basescu. Pentru aceasta credem ca cel mai bun lucru este ca aceasta doamna sa plece cat mai repede si sa lase locul cuiva care este pregatit , care a inteles in ce consta o societate democratica si care este rolul justitiei in societate, nu epurare politica si sociala…!! Rusine s-ai fie. Modul in care-si denigreaza tara prin defaimarea de tip Macovei arata ca ”cioclii” se clatina ….!! Nu va fie frica si ”cioclii” pot sa pice …. vor plati pentru toate faradelegile facute si pentru distrucgerea increderei oamenilor in justitie…..!!

  2. Iulia Stanciu trebuie ea insasi judecata si condamnata pentru atitudinea totdeauna partizana si probasista manifestata in toate cazurile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *