Skip to content
Politică

Șefa PNL București, atac la echipa useristă de la Ministerul Proiectelor Europene, după eșecul PNRR: Greșelile nu sunt abstracte, ci sunt produse de oameni

Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa PNL București, Violeta Alexandru, critică echipa condusă de ministrul Cristian Ghinea pentru eșecul PNRR la Bruxelles. ”Nu se poate ca nimeni să nu își asume nicio responsabilitate. Greșelile, scăpările nu sunt abstracte ci sunt produse de oameni”, scrie președintele PNL București pe pagina sa de Facebook.

Reacția Violetei Alexandru vine după ce Guvernul, printr-o OUG inițiată de ministrul Ghinea, a alocat un spor de 50% chiar pentru bugetarii care au ratat PNRR-ul.

”(…) Instinctul meu de manager îmi spune că în aceste momente trebuie să evaluezi cine (din toată echipa de funcționari) nu a performat în pregătirea tehnică a variantei/variantelor prezentate (peste care vine, desigur, forța argumentelor în prezentarea în fața Comisiei, inclusiv experiența în susținerea argumentelor). Din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), din toate ministerele implicate. Poate sunt necesare și niște schimbări. Așa cum avem un Gheorghiță în vaccinare, există un Gheorghiță sau 2 în PNRR? Care sunt oamenii din ministere care au lucrat și ce evaluare au primit în această etapă? PNRR trebuie să fie un document de politică publică făcut de oameni care înțeleg ciclul politicilor publice.

Fără asumare, nu se schimbă lucrurile. Iar persistăm în “merge și așa“. De aceea, oamenii buni ajung demotivați. Despre funcționari vorbesc. Miniștrii știu cum vor fi evaluați.

În sistemul privat, nu îți permite nimeni să nu ai performanță. Totul se judecă în termeni de #muncăeficientă. Am văzut în sistemul public oamenii care nu înțelegeau ce spui când le vorbeai despre muncă eficientă. Simpla prezență la serviciu trebuia răsplătită. Am văzut și oameni buni care nu erau niciodată în față, dezgustați de părerea prea bună pe care o aveau ceilalți despre ei înșiși.

În sistemul public avem mereu explicații – altul este de vină. Nu mai bine suntem corecți ca să învățăm ceva din această experiență, inclusiv importanța asumării? Îmi pot imagina ce pasare de responsabilitate e acum între ministere – cele de linie consideră că funcționarii cu sporuri de la Fonduri (actual MIPE) aveau răspunderea principală, ceilalți consideră invers. Dragostea de țară (un PNRR bun) se cam blochează în nivelul câștigurilor salariale/sporurilor.

Nu am nimic cu funcționarii din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Aceeași abordare bazată pe performanță am avut-o și la conducerea Ministerului Muncii. Nu se poate ca nimeni să nu își asume nicio responsabilitate. Greșelile, scăpările nu sunt abstracte ci sunt produse de oameni. La fel și în parte din procesele pierdute de Casele de pensii pentru greșeli în calculul pensiei, de exemplu. Personal nu urmăresc pedepsirea cuiva cât țin să văd asumare de răspundere în sistemul public, recunoașterea problemelor și angajament pentru îmbunătățirea lucrurilor. Aceasta este marea diferență între noi și PSD, din punctul meu de vedere”, scrie Violeta Alexandru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *