Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, și-a exprimat dezamăgirea cu privire la reducerea finanțării acordate de SUA pentru Radio Europa Liberă și a declarat că UE nu poate acoperi automat deficitul. Agenția americană pentru media mondială a oprit la sfârșitul săptămânii subvențiile pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), care a fost fondată în timpul Războiului Rece și emite în 23 de țări, inclusiv Belarus, Rusia, Ucraina, Iran și Afganistan.
Elon Musk, miliardarul din domeniul tehnologiei însărcinat de Donald Trump cu reducerea cheltuielilor guvernului federal american, a cerut luna trecută închiderea grupului media, descriindu-l drept „doar nebuni de stânga radicală care vorbesc singuri”.
Kallas, fost prim-ministru estonian, care s-a născut în Uniunea Sovietică, a declarat că Radio Europa Liberă „a fost un far al democrației”, făcând aluzie la aceasta ca sursă de informații în anii tinereții sale. Aceasta a declarat că finanțarea postului a fost discutată luni, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE.
„Acum întrebarea pentru noi este dacă putem veni cu finanțarea noastră pentru a umple golul pe care îl lasă SUA? Răspunsul la această întrebare este… nu imediat”, a declarat aceasta, adăugând că UE va „vedea ce poate face”.
Republica Cehă este liderul unei campanii pentru ca UE să sprijine grupul media cu sediul la Praga. Înaintea reuniunii, ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat că dorește să discute cu omologii „cum să mențină cel puțin parțial radiodifuziunea sa”.
„Dacă se închide, nu poate fi reconstruită cu ușurință”, a declarat Lipavský.
UE a discutat deja despre modul în care ar putea umple golurile lăsate de încetarea bruscă a unei mari părți a USAid, care depășește cu mult grupul media, scrie The Guardian.
Un diplomat de rang înalt a declarat că UE nu poate acoperi deficitul și că blocul ar fi cel mai probabil să sprijine proiecte care corespund propriilor sale interese pe termen scurt.
Înființată în 1950, cu emisiuni în Bulgaria, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia și România un an mai târziu, RFE și-a propus să aducă știri locale imparțiale publicului din spatele cortinei de fier. În 1953, Radio Liberty a început să emită în Uniunea Sovietică în limba rusă și în alte limbi locale.
Potrivit RFE/RL, aceasta ajunge la 47 de milioane de persoane în fiecare săptămână, în 27 de limbi, în 23 de țări, cu peste 1.700 de angajați.
Citește mai multe AICI.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News