Skip to content
București

Șefa sindicatului RADET alarmează bucureștenii: Capitala poate rămâne fără căldură la iarnă! EXCLUSIV

Deși au apărut numeroase semnale că situația de la RADET este mai mult decât îngrijorătoare, cei de la putere nu au dat semne că au de gând să facă ceva în acest sens. Un număr foarte mare de bucureșteni riscă să rămână fără căldură la iarnă.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu șefa sindicatului RADET, Ioana Stoica, pentru a face precizări referitoare la situația în care se află RADET. Aceasta atenționează că situația este alarmantă întrucât sistemul de conducte al RADET este învechit, ba chiar mai mult că trebuia schimbat de două ori până acum și nu a fost, toată rețeaua datând din 1963. Ioana Stoica semnalează că deși Gabriela Firea a fost la RADET și a văzut personal în ce stare se află conductele și cât de învechite sunt, Guvernul României nu face nimic în acest sens, iar pe cale de consecință salariații RADET devin victime colaterale și vor fi nevoiți să repare în condiții insalubre defecțiunile.

„Doamna primar vrea să rezolve problemele pe care și le-a asumat atunci când a candidat pentru Primăria Capitalei și a venit în mijlocul nostru cel puțin al RADET-ului și a văzut în ce hal muncesc salariații, în ce condiții și a văzut care este problema Bucureștiului. Instalațiile sunt depășite moral ele trebuind să fi fost înlocuite de 2 ori până acum. Toți primarii de după Revoluție trebuiau să investească și să modernizeze rețelele. După Revoluție trebuia redimensionată conducta. Toate conductele au fost făcute în proporție de 90% pentru zona industrială. 

Doamna Firea a venit la RADET, a mers personal pe rețele cu mine, am băgat-o în canalele din RADET și a văzut care este situația și a făcut promisiuni în primul rând la televizor cetățenilor și în al doilea rând salariaților RADET. A promis că cele două entități vor fuziona cel târziu până la data de 1 decembrie 2017, că va fi o singură entitate și că Guvernul va aloca bani să modernizeze și să investească în conducte, să existe un serviciu benefic pentru populația din București. Au trecut 2 ani și jumătate, iar Guvernul nu face nimic. Măcar pe vremea lui Ponta se făcuse un memorandum care să rezolve situația dar care a fost blocat și s-a uitat, în condițiile în care atunci era un primar de o culoare politică și ceilalți de altă culoare politică. Acum există Guvern de aceeași culoare politică tot nu este ajutată populația Bucureștiului care i-a votat. A fost pentru prima dată în istoria Bucureștiului când toți bucureștenii au votat PSD pentru programul lor de guvernare, iar tu Guvernul României nu vrei să faci acest transfer să existe o singură entitate, să se reducă din prețul gigacaloriei, să fie un sistem integrat, iar ca lumea din București să trăiască decent, cu niște prețuri decente?! Ați văzut foarte bine că iar se măresc prețurile la gaze. 

Eu vă spun sincer că salariații RADET sunt disperați că va veni iarna, că nu s-a investit în conducte, că nu se modernizează, iar avariile existente au apărut pentru că structura trebuie schimbată de 2 ori până acum. Conductele acestea din 1963 aveau durată de funcționare de 15-20 de ani, a precizat șefa sindicatului RADET.

Întrebată dacă situația este atât de gravă încât sistemul poate să între în colaps la iarnă, Ioana Stoica a reliefat că peste 1 milion 300 de mii de bucureșteni sunt în pericol să fie afectați la care se mai adaugă și instituțiile conectate la RADET printre care școli, grădinițe și spitale. Șefa sindicatului RADET a resubliniat că Guvernul atacând-o pe Gabriela Firea atacă de fapt bucureșteanul.

Bineînțeles că situația este gravă pentru că CET-urile sunt și ele cu un randament foarte scăzut deci nu mai poți să bagi instalația la o presiune mai mare. Temperatura nici atât deoarece conductele pot plezni în orice moment. Cât despre noi salariații suntem victime colaterale pentru că trebuie să reparăm în condițiile acestea insalubre și foarte periculoase. 

Am întrebat-o pe doamna Firea ce așteaptă de nu îi chemați pe cei care au fost implicați pentru a rezolva problema. Și ea mi-a zis „doamnă Stoica, aștept, aștept, aștept”, la care i-am zis „anii trec și o să ieșiți la sfârșitul mandatului că din tot ceea ce v-ați propus nu ați rezolvat prea multe și nu vă va mai vota lumea”. Asta i-am spus.

Vreau să vă mai spun un singur lucru. Noi cetățenii inclusiv salariații RADET, RATB, cei de la metrou și din toate instituțiile din București plătim taxe și impozite din care sunt plătiți acești oameni să ne reprezinte și să ne rezolve problemele, iar ei nu știu cum să facă să se faulteze unii pe alții. Guvernul să o ajute pe femeia asta măcar pentru că vrea să facă ceva. În momentul în care îi dădeai tot de la început și nu făcea vă spun că nimeni nu mai mișca un deget, dar de fapt i se pun piedici. Ei o atacă pe ea, dar de fapt atacă bucureșteanul.

Serviciul RADET este un serviciu vital pentru populație. Dacă nu ai căldură și apă caldă nu ai sănătate. Școlile, grădinițele, spitalele depind de acest serviciu pentru că legea spune foarte clar că în momentul în care vrei să termini cu un serviciu care este un serviciu centralizat, cu 3 ani de zile înainte trebuie să anunți populația sau tu ca primar să găsești o alternativă. Care este alternativa? Să pui centrale de apartament? Ce poluare ar fi. Vă dați seama ce ar însemna un bloc cu 10 scări, cu 10 etaje și care să aibă un coș la fiecare apartament? 

La sistemul centralizat sunt conectați peste 1 milion 300 de mii de bucureșteni. Nu vorbesc de școli, spitale, grădinițe. Mai mult de jumătate din București poate avea probleme.

Eu nu am făcut politică. Doar politica salariaților. Atât. Dar solicit celor de la putere să lase toate orgoliile și să facă ceva pentru bucureșteni pentru că de aceea sunt plătiți și de aceea au fost votați”, a încheiat șefa sindicatului RADET Ioana Stoica pentru PSnews.ro.

5 comentarii la “Șefa sindicatului RADET alarmează bucureștenii: Capitala poate rămâne fără căldură la iarnă! EXCLUSIV

  1. Are dreptate doamna Stioca.Felicitari ANRE,ME,GUVERN pentru ca a reusit dupa anul 2000 sa aprobe cea mai neconcurentiala piata a energiei electrice pe baza de resurse, respectiv carbune, hidro,hidrocarburi ,nuclear, ceea ce a condus la afacerile ,,baietilor destepti,,cu energie electrica si la intrarea in faliment a tuturor cogenerarilor.Vom fi singura capitala din UE, unde populatia nu va beneficia de caldura si apa calda.Situatia este fffff grava .Specialistii in insolventa , nu au obligatia prin Legea 85/2014 sa rezolve problema termoficarii in Bucuresti,fapt pentru care Guverul,Ministerul Energiei si ANRE au obligatia constitutionala de a asigura populatiei conditii decente de viata , respectiv caldura si apa calda.Si asta nu pentru 1,2 ,3 ani ci cel putin pentru 25 de ani .dupa care vom vedea.Sa speram ca nu va fi sacrificata populatia Bucurestiului, pentru rezolvarea unor mizerii politice.

  2. „Doamna Firea a venit la RADET, a mers personal pe rețele cu mine, am băgat-o în canalele din RADET și a văzut care este situația…” Serios?? Cand s-a-ntamplat minunea? Poze aveti? Stiti macar ce-s alea canale, ca sa va dati seama ce tampenie tocmai ati spus?

  3. D-na Ioana Stoica declara „că nu s-a investit în conducte, că nu se modernizează…”. Cine ar trebui sa o faca? Guvernul, ANRE? RADT-ul nu are nici o obligatie/sarcina?

    De asemenea, declara ca „Guvernul să o ajute pe femeia asta măcar pentru că vrea să facă ceva”. Sa inteleg ca „femeia asta”, ar face ceva, dar Primaria si RADET „nu”? In plus, nu ne spune cum pune Guvernul piedici. Nu lasa Primaria Generala sa investeasca in RADET sau nu lasaa RADET sa investeasca in propria infrastructura? Cum poate sa faca asta?

    1. Intrun cuvant trebuie sa faca cei care au fondurile financiare.Ar fi de dorit sa va informati,sa cititi , sa intrebati si altele de genul asta si cred ca va veti raspunde singur la intrebari.

  4. D-na lider de sindicat intervine politic in sprijinul d-nei Pandele,dar nu se intreaba de ce primarul -care iubeste bucurestenii, ea locuind in Voluntari- nu a dat banii de pomeni electorale (biciclete,vouchere pt. autoturisme, excursii in Grecia, team-buidinguri de sute de angajati la hotel de 4 stele in Neptun, concerte prin pietele orasului, zeci de milioane la catedrala patriarhiei, etc pentru inlocuirea conductelor RADET.In plus a incercat sa ne oblige sa nu ne deconectam de la RADET, acest mamut ineficient din punct de vedere energetic dar mai ales managerial. Gargara cu „interesul bucurestenilor” nu mai tine in fata dezastrului infrastructurii ,murdariei si haosului ce domneste in Bucuresti din ultimii doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *