Skip to content
Politică

Șefa SIVECO scapă de închisoare

Irina Socol, preşedintele companiei SIVECO, rămâne în arest la domiciliu a decis Curtea de Apel Bucureşti. Decizia este definitivă. Solcol este arestată într-un dosar de evaziune. Prejudiciul depăşeşte 3 milioane de euro.

Curtea de Apel București (CAB) a admis contestația formulată de Irina Socol la decizia prin care a fost arestată preventiv și a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 zile.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpata nu va putea părăsi imobilul fără încuviințarea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza. (…) Inculpata va avea următoarele obligații: se va prezenta în fața organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată, ori de câte ori va fi chemată; nu va comunica cu cealaltă inculpată, nici cu suspecții Grabany Tiberiu și Constantinescu Dumitru; va purta un dispozitiv electronic de supraveghere„, se arată în minuta deciziei CAB.

Judecătorii îi atrag atenția Irinei Socol că în cazul încălcării cu rea-credință a obligațiilor care îi revin sau a măsurilor de supraveghere, măsura arestului la domiciliu se va înlocui cu măsura arestării preventive.

Pe durata arestului la domiciliu, inculpata va putea părăsi imobilul în vederea prezentării la organele judiciare, la chemarea acestora. În baza art. 204 alin. 12 C.p.p. dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei, dacă nu este reținută sau arestată în altă cauză. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Examinată și pronunțată în camera de consiliu, azi, 3 noiembrie 2014„, se mai arată în decizie.

Tribunalul București a prelungit pe 3 octombrie cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis pe numele președintei și fondatoarei companiei Siveco România, Irina Socol, într-un dosar în care aceasta este acuzată de evaziune fiscală.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București susțin că reprezentanții companiei Siveco România au creat un circuit infracțional format din peste 50 de societăți comerciale, prin care ar fi fost evidențiate tranzacții fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Din cercetări a reieșit că în contabilitatea producătorului de softuri ar fi fost înregistrate achiziții fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Astfel, anchetatorii susțin că Siveco a încheiat achiziții fictive de servicii de la firme care aveau ca administratori cetățeni de etnie romă din satul Sintești, Ilfov, persoane care se ocupau cu colectarea de fier vechi.

Astfel, de la Eurovip, Siveco România a achiziționat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA, în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat și administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuiește în satul Sintești, Ilfov și care nu știe să scrie și să citească. Toți banii care au fost încasați de Eurovip de la Siveco România au fost retrași în numerar pe baza unor borderouri de achiziție fier vechi de la persoane fizice. Practic, societatea Eurovip achiziționa fier vechi, dar vindea programe informatice„, se arată în documentele de la dosar.

Irina Socol a fondat la începutul anilor ’90 compania Siveco România, care este în prezent cel mai mare producător local de soft, cu afaceri totale de 65 de milioane de euro în anul 2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *