Skip to content
Politică

Şefa UNJR bate cu pumnul în masă: Lupta anti-corupţie a devenit un slogan!

bzc.ro

Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), bate cu pumnul în masă după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va iniţia un referendum privind „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Preşedintele UNJR a postat marţi un status pe Facebook, în care reclamă faptul că iniţiativa oficialului de la Cotroceni „relativizeaza legea si discrediteaza lupta anticoruptie, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o arma in batalia politica”.

„Din punct de vedere juridic, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una ce tine strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, exista un cadru legislativ si institutii ce sunt dedicate luptei impotriva coruptiei. Sa inteleg ca Presedintele Iohannis doreste sa intrebe poporul daca vrea in continuarea respectarea si pastrarea acestui cadru legislativ? Adica intrebam poporul daca legile mai trebuie respectate in Romania? se întreabă retoric Gîrbovan.

Oficialul UNJR aduce în discuţie o hotărâre a Curţii Constituţionale a României (CCR), potrivit căreia, chiar dacă referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu.

„Prin decizia 682/2012, Curtea a constatat ca «reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este în contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61»- pct.1.12 din decizie”, aminteşte preşedintele UNJR.

În continuare, judecătoarea de la Curtea de Apel Cluj prezintă dilemele logice pe care le-ar atrage un referendum precum cel plănuit de către Klaus Iohannis.

„In anticiparea consecintelor referendumului, trebuie pornit de la premisa ca rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate raspunde la fel de bine DA sau NU.

Pentru ca daca este cert ca se va raspunde DA, ce rost are sa cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cat s-au cheltuit in 2012, o suma echivalenta cu bugetul anual alocat ICCJ?

Iar in ipoteza unui raspuns NU, cum va armoniza Presedintele vointa poporului de suprimare a luptei impotriva coruptiei cu obligativitatea respectarii legii?

Din pacate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decat sa arate ca lupta anti-coruptie a devenit un slogan, iar justitia continua sa fie folosita ca arma in bataliile politice, punctează magistratul.

În încheiere, Dana Gîrbovan propune ca şeful statului să iniţieze un referendum legat de implicarea serviciilor secrete in justiţie.

„Profit insa de interesul aratat de Presedinte Iohannis pentru apararea independentei justitiei si ii propun un referendum in care sa intrebe cetatenii daca doresc sa se clarifice implicarea serviciilor secrete in justitie ori lamurirea modului in care instantele de judecata au devenit «camp tactic» pentru SRI.

Iar pana cand un astfel de referendum va fi initiat, reiterez cererea adresata Presedintelui Iohannis de a face toate demersurile pentru a declasifica deciziile secrete CSAT prin care, intr-un mod ce contravine Constitutiei si legii, serviciilor de informatii, cu precadere SRI, li s-au dat competente extinse, care s-au materializat inclusiv prin acele «echipe mixte operative» formate din procurori si agenti SRI, a carui mod concret de actiune nu a fost inca lamurit”, conchide judecătorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *