Skip to content
Politică

Șefia PNL, primul pas spre Cotroceni. Sociologul Bruno Ștefan: Se aude că există o susținere mai mare a președintelui Iohannis pentru Florin Cîțu

PS News

Într-un interviu pentru PS News, sociologul și analistul politic Bruno Ștefan susține că Ludovic Orban, deși și-a anunțat intenția de a candida la prezidențialele din 2024, s-ar da imediat la o parte dacă ar apărea un candidat mai bun, cu șanse mai mari de a ajunge la Cotroceni. Sociologul avansează, în acest sens, numele Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, precizând că prin alegerea ei și în România s-ar realiza, astfel, unirea celor două țări.

Orban ia în calcul candidatura lui la prezidențiale, dar mie mi se pare că a fost destul de clar că ar lua în calcul și alte variante în acest sens și eu știu asta. Una dintre variante ar fi și Maia Sandu, susținută și de USR și candidat comun pentru a face Unirea. În acest caz, Orban s-ar retrage dintr-o cursă în fața acestei situații, daca ea s-ar realiza.

O altă variantă s-ar putea să fie Dacian Cioloș. Dacă măsurătorile ar arăta că Cioloș câștigă sigur președinția și Orban nu, atunci el s-ar retrage. Eu îl cunosc de 30 de ani pe Orban, nu este o chestie de orgoliu. El putea să se ducă la Primăria Capitalei, dar l-a lăsat pe Nicușor Dan pentru că era mai important și putea foarte ușor să candideze din postura de premier, știind că funcția de premier îi aduce o degradare a imaginii, iar funcția de primar o creștere a imaginii. Cu toate acestea nu a făcut-o pentru imagine, ci pentru un câștig care este mai mare decât interesul lui. Mie mi se pare că Orban nu pune problema interesului personal.

Eu îl știu că se pune în umbră, dar acum a început o bătălie pentru funcția de președinte PNL. E clar că și Cîțu are ambiții în acest sens. Se aude că există o susținere mai mare a președintelui Iohannis pentru Florin Cîțu. Nu am văzut-o manifestată, dar cam așa înțeleg, și acum parcă există doi concurenți. 

O parte din organizația mai nemulțumită de Ludovic Orban nu și-au găsit încă un lider pe care să îl susțină și nu îl susțin nici pe Cîțu, de aceea pare că situația se joacă. Mă uit cu atenție la acele drumuri pe care Orban le face prin țară la organizațiile de partid, unde îl susține Argeșul, Iașiul, Caraș, și în același timp știm că alte județe nu și-au manifestat susținerea nici față de Florin Cîțu și nici pentru a scoate un alt candidat, de aceea este posibil să vedem la alegerile pentru președinția partidului că vor apărea alți candidați”, spune sociologul.

Acesta a mai precizat că deși candidatura la președinția României este una dintre dorințele lui Orban, acesta va renunța dacă vor apărea „variante mai bune”.

„Eu cred că Orban va candida în cazul în care nu ar fi alte variante mai bune, dar dacă va fi una mai bună, eu sunt sigur că el se va da la o parte.

Obiectul acestor alegeri pentru președinția PNL este președinția României. De aceea sunt cu toții prudenți. Cîțu se uită acum să vadă dacă are susținerea unor organizații și de aceea nu se anunță momentan. Alții care puteau să se anunțe, și aici mă refer la Boc, Bolojan, așteaptă să vadă și ei cine îi susține, cum îi susține.

Până una alta îl văd în stare pe Orban să se bage și mi-e clar că miza este președinția României”, a conchis Bruno Ștefan.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, marţi seară, că ştie că, odată cu candidatura la funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, trebuie să ia foarte în serios şi candidatura la preşedinţia României. el a precizat că va face analize serioase, pentru ca alegerile să fie câştigate cu cel mai bun candidat.

E prematur, cum a spus colegul meu Florin Cîţu, să vă dau un răspuns. Sunt conştient de faptul că, odată înscris în lupta pentru un nou mandat de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, odată cu acest mandat, trebuie să iau în calcul şi candidatura la Preşedinţia României, pentru că preşedintele Partidului Naţional Liberal va trebui să intre în lupta pentru alegerile prezidenţiale din 2024. Sigur, pe de altă parte, sunt un om care am în vedere toate alternativele, în politică e bine să ai o gândire strategică”, a declarat Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *