Șefii BCCO Oradea, dați în vileag neintenționat chiar de avocații lui Victor MICULA

Sursă foto: Victor Micula

Acuzat că a accesat ilegal un sistem informatic chiar în sediul Poliției Municipiului Oradea, Victor Micula, fiul celebrului afacerist Viorel Micula, s-a aflat la capătul unui „lanț” de ilegalități care au fost depistate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Micula Jr. ar fi beneficiat de sprijinul a doi ofițeri cu funcții cheie în Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea, respectiv comisarul-şef Alin Tărău, șeful Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, și comisarul şef (r) Laviniu Mugurel Poinar, fostul şef al BCCO Oradea.

Alin Tărău și Laviniu Mugurel Poinar au fost plasați sub control judiciar, pentru 60 de zile, după ce au emis, în decembrie 2020, la cererea lui Victor Micula – prin intermediul avocaților săi – un „certificat de bună purtare”, o adresă prin care confirmau calitatea de „colaborator” a fiului omului de afaceri milionar. Răspunsul șefilor de la BCCO Oradea a fost folosit apoi la instanța de judecată, cu scopul de a convinge judecătorii să îi înjumătățească pedeapsa în dosarul privind accesarea ilegală a bazei de date a Ministerului de Interne.

  • Potrivit procurorilor DNA, Alin Tărău și Laviniu Mugurel Poinar nu ar fi avut dreptul să emită un astfel de act.
  • La momentul emiterii dovezii de la BCCO, Victoraș Micula era anchetat într-un dosar pentru 18 infracţiuni de „nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor şi 13 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată”. În mai 2024, Micula Jr. a fost condamnat definitiv la 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendare, după ce la fond primise o pedeapsă de 2 ani de închisoare.
  • Cu câteva zile înainte de emiterea răspunsului de la BCCO Oradea, Micula Jr. fusese trimis în judecată într-un alt dosar, pentru că ar fi accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne și ar fi participat la o percheziţie îmbrăcat cu cagulă și geacă de poliţist. Împreună cu el sunt judecați patru polițiști din Oradea.
  • Avocații lui Micula Jr. ceruseră de la șeful de atunci al BCCO Oradea și de la șeful Serviciului Antidrog să spună dacă Victor Micula a fost martor, denunțător, informator sau dacă a colaborat în dosare privind traficul de droguri din perioada 2018 – 2019.
  • Ambii șefi din BCCO Oradea au răspuns, în 23 decembrie 2020, că Victor Micula a dat informații, în noiembrie 2018, care au ajutat la prinderea unor traficanți de droguri de mare risc.

Gândul prezintă, în exclusivitate, noi informații din acest dosar în care fiul omului de afaceri Viorel Micula deține rolul principal și, potrivit procurorilor DNA, a fost sprijinit chiar de oamenii legii să obțină datele personale ale mai multor persoane, dar și alte informații clasificate „secret de serviciu”.

Micula Jr., „o sursă ocazională de informații” pentru polițiști

Dosarul în care Victoraș Micula este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni – printre care și aceea de „acces ilegal la un sistem informatic” – a fost constituit pornind de la un proces-verbal de sesizare din oficiu încheiat în data de 11 noiembrie 2028.

Doi martori audiați au dezvăluit că Victoraș Micula ar fi fost doar un simplu informator al polițiștilor, „sursă ocazională de informații”.

„Din declarația martorului (…) a rezultat că, în a doua jumătate a lunii octombrie 2018, a interacționat cu numitul Micula Victor.

Acesta i-a furnizat informația care a stat la baza sesizării sale din oficiu privindu-l pe numitul (…), care se ocupa de vânzarea de droguri de risc și de mare risc către persoane de pe raza Municipiului Beiuș.

Numitul Micula Victor nu a avut nicio implicare sau calitate în dosarul respectiv, acesta fiind doar simplu informator al poliției, o sursă ocazională de informații”, au declarat martorii.

Victoraș Micula, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni

Prin rechizitoriul dosarului 207/P/2018, din 15 decembrie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea în judecată a lui Victor Micula, acesta fiind acuzat de comiterea mai multor infracțiuni:

  • instigare la acces ilegal la un sistem informatic;
  • instigare la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice;
  • două fapte de acces ilegal la un sistem informatic;
  • uzurpare de calități oficiale (…), solicitându-se, totodată, prin actul de sesizare, luarea măsurii arestării preventive față de Victoraș Micula.

Dosarul a fost înregistrat, în 18 decembrie 2020, pe rolul Tribunalului Bihor, sub nr. 3772/111/2020.

Trei zile mai târziu, judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul a formulat o cerere de abținere și cauza a ajuns la alt magistrat de la Tribunalul Bihor.

În 28 decembrie 2020, când trebuia să se discute cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Victor Micula, procesul a fost amânat pe motiv că inculpatul nu fusese  citat corect.

La termenul următor, din 26 ianuarie 2021, instanța a respins propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor de arestare preventivă a lui Victor Micula, soluție menținută și de Curtea de Apel Oradea, prin hotărârea din 1 februarie 2021.

Victoraș Micula trece la „atac” și solicită un document-cheie de la BCCO Oradea

În contextul succesiunii unor termene de judecată scurte, acordate de judecătorul de cameră preliminară în vederea soluționării propunerii de luare a măsurii arestării preventive, Victor Micula – prin intermediul a doi dintre avocații săi – a formulat la BCCO Oradea, în 23 decembrie 2020, două cereri cu un conținut aproape identic.

  • Unul dintre avocați a transmis prin fax solicitarea adresată lui Alin Tărău, atunci șef al Serviciului Antidrog din BCCO Oradea, să comunice dacă Victor Micula a avut calitățile de martor, informator sau denunțător, prevăzute de dispozițiile art. 2 lit. a pct. 1 și 2 din Legea 682/2002 privind protecția martorilor, de câte ori i-au fost atribuite aceste calități și dacă acesta beneficiază de prevederile art. 19 din legea 682/2002.

Articolul 19 din Legea 682/2002 prevede că infractorii cercetați sau judecați care ajută anchetatorii să prindă persoane care ar fi comis fapte grave – cum ar fi  cele de omor, trafic de droguri, trafic de persoane sau spălare de bani -, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege pentru fapta de care sunt acuzați. 

  • Celălalt avocat a solicitat BCCO Oradea să comunice dacă Victor Micula a colaborat în dosare privind traficul de droguri, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2019, dacă a sprijinit anchetatorii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, denunțând astfel de infracțiuni, dacă a furnizat informații privind persoane care au comis astfel de fapte și dacă s-a implicat în administrarea de probe în legătură cu aceste aspecte.

De asemenea, potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, s-a mai solicitat să se transmită dacă Victor Micula a avut calitatea de „colaborator sub acoperire”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: