Skip to content
Politică

Șeful ANAF vrea înființarea unui Tribunal Fiscal și modificarea legislației

profit.ro

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, vrea înființarea unui Tribunal Fiscal și modificarea legislației din domeniu.

Bogdan Stan, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că este necesară modificarea legislaţiei pentru o mai bună protecţie a inspectorilor fiscali în cadrul exercităţii funcţiei publice şi că este favorabil înfiinţării unui Tribunal Fiscal, care ar putea conduce la soluţionarea cu operativitate a dosarelor privind impozitele.

„Analiza oportunităţii şi necesităţii înfiinţării unui Tribunal Fiscal aparţine instituţiilor care au atribuţii în acest sens. În măsura în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va fi consultată, vom comunica, la momentul respectiv, pe baza analizei proprii opinia noastră fundamentată în acest sens.

Considerăm că înfiinţarea unui Tribunal Fiscal reprezintă un act de normalitate, care va conduce la soluţionarea cu operativitate a dosarelor având ca obiect ajustarea bazei impozabile a contribuabililor urmare a unor decizii sau dispoziţii emise de ANAF, precum şi la emiterea unor decizii cu caracter unitar în astfel de cazuri.

De asemenea, specializarea în domeniul preţurilor de transfer reprezintă o necesitate pentru creşterea obiectivităţii şi calităţii deciziilor emise de un Tribunal Fiscal în cazurile de ajustări privind preţurile de transfer”, a detaliat Stan.

Şeful Fiscului a dat lămuriri despre modul în care instituţia acţionează pentru creşterea integrităţii angajaţilor săi, inclusiv prin monitorizarea bazelor de date pentru a depista accesările neautorizate ale unor date cu statut de secret fiscal şi a explicat că ANAF a adus la buget 107 milioane lei în 15 luni prin controalele privind preţurile de transfer la companiile străine.

„Încă din anul 2012, prin H.G. nr. 665, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a înfiinţat o structură specializată în domeniul integrităţii, cu competenţă asupra tuturor unităţilor centrale şi teritoriale aflate în structura sau în subordinea ANAF.

Acestă structură a asimilat Corpul de control, concentrând într-un organism unic cele trei direcţii de acţiune promovate de Strategia Naţională Anticorupţie 2012 – 2015, referitoare la integritate şi anticorupţie: prevenire, educaţie şi combatere.

Prin această structură au fost întreprinse multiple activităţi la nivel instituţional, menite să determine creşterea integrităţii în cadrul ANAF, respectiv să descurajeze faptele de corupţie şi de încălcare a eticii şi integrităţii profesionale, activităţi care vor fi continuate şi în perioada următoare”, a dat asigurări Bogdan Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *