Skip to content
București

Șeful arhitecților bucureșteni denunță o rușine istorică în București. Ce răspunde Firea

bucuresti.tourneo.ro

Șeful arhitecților bucureșteni denunță o rușine istorică în București. Vedeți mai jos ce răspunde primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala București, Șerban Sturdza, a scris marți o postare pe Facebook în care deplângea starea de paragină în care autoritățile au lăsat clădirea fostului hotel Concordia din Capitală (centrul vechi), în condițiile în care același imobil a găzduit în 1859 semnarea Unirii Principatelor.

Iată mai întâi mesajul lui Sturdza:

RUȘINE!

Sărbătorim un secol de la Unirea României în același mod păgubos care a ajuns să ne caracterizeze: de ochii lumii și de dragul burții.

Fotografia postată de Serban Sturdza.

În fiecare an, în 24 ianuarie, cei care s-au nimerit a fi aleși în conducerea țării, s-au năpustit la Iași să se bâțâie în Hora Unirii în fața televiziunilor. Anul ăsta, au declarat Ziua Unirii zi nelucrătoare pentru ogoirea votanților. Clădirea din București în care s-a făcut Unirea dintre Moldova și Țara Românească, stă, însă, să se dărâme de ani buni. Aceiași aleși care se dănțuie la Iași, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. RUȘINE!

Fotografia postată de Serban Sturdza.

Poporului, nu îi pasă. Decât de faptul că nu trebuie să meargă la serviciu de ziua Micii Uniri. Iar fericirea lui e deplină dacă pică de-o sarma și-o țuiculiță la festivități. În cursul unui an, bucureștenii adunați de pretutindeni trec în șuvoaie pe strada Smârdan din centrul Bucureștilor pe lângă o clădire care stă să cadă. Și în care, acum 159 de ani li s-a scris istoria. Și li s-a hotărât viitorul. Și, nu-i așa, dacă treaba s-a făcut, cui îi mai trebuie clădirea?! Poa’ s-o dea jos. RUȘINE!

Fotografia postată de Serban Sturdza.

Arhitecților, istoricilor și minorității intelectuale care a rămas conștientă, li se adumbrește ușor fruntea când trec pe lângă fostul hotel Concordia. Însă foarte puțin. Și le trece repede. RUȘINE!

Fotografia postată de Serban Sturdza.

Cuza Doamne, Kogălniceanu, spuneți-le și celorlalți că noi, românii, nu v-am meritat.

Fotografia postată de Serban Sturdza.

RUȘINE, ROMÂNIA!”

Miercuri, Primăria Municipiului București (PMB) a emis un comunicat în care a promis că reabilitarea imobilului va începe în primăvara lui 2018, dar nu a specificat când va fi încheiată.

Reabilitarea Hotelului Concordia  (clădirea monument istoric în care s-a decis Unirea Principatelor Române şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Ţării Româneşti după ce fusese ales domn al Moldovei) va începe în primăvara acestui an, arată PMB, citată de Mediafax.

De la preluarea mandatului actualei administraţii, reprezentanţii Primăriei Capitalei au ţinut legătura cu proprietarul acestui imobil şi au oferit suportul tehnic necesar pentru urgentarea procedurilor premergătoare demarării lucrărilor.

„Concret, în acest moment, proprietarul imobilului a reuşit finalizarea tuturor rectificărilor la cartea funciară, iar în maximum două săptămâni va finaliza şi documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de construire astfel încât, în primăvara acestui an, să poată începe reabilitarea imobilului care va avea funcţiunea de hotel, dar va cuprinde şi săli de conferinţe şi evenimente”, se arată în comunicatul primăriei lui Firea.

Hotelul Concordia este o clădire din Bucureşti, situată în Centrul vechi, pe strada Smârdan, şi a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Ţării Româneşti după ce fusese ales domn al Moldovei. A fost construit în anul 1852 şi avea 90 de camere. În 1884 însă, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan, iar hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuţă, a luat foc şi a ars în mare parte.

Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902.

 

1 comentariu la “Șeful arhitecților bucureșteni denunță o rușine istorică în București. Ce răspunde Firea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *