Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc au avut întrevederi cu șeful Statului Major al Apărării al României, generalul Daniel Petrescu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, cu ocazia desfășurării exercițiului „Scutul de Foc 2022”, potrivit deschide.md.

În cadrul dialogului, oficialii au abordat subiecte cu privire la cooperarea bilaterală pe segment militar și perspectivele de intensificare a acesteia, reforma sectorului de apărare din R. Moldova, participarea la operaţiunile de menţinere a păcii cu mandat internațional, dar și despre situația de securitate regională.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a apreciat sprijinul constant al Guvernului României pentru reformarea domeniului de apărare din R. Moldova, menţionând că România a fost și este un partener strategic valoros pentru țara noastră.

La rândul său, generalul Petrescu a reiterat disponibilitatea de a susține, în continuare, procesul de modernizare a Armatei Naționale conform standardelor occidentale și democratice. În acest sens, oficialul militar român a menționat că, împreună cu echipa de la Ministerul Apărării Naționale, va depune eforturi pentru asigurarea realizării eficiente a programelor și proiectelor cu referire la domeniul de instruire, logistic și medical, destinate pentru dezvoltarea instituției de apărare a R. Moldova, și va acorda susținerea necesară în cadrul organizațiilor ONU, UE și NATO.

Totodată, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc și generalul Daniel Petrescu au vorbit despre activitatea comisiei mixte moldo-române în domeniul apărării şi creșterea interoperabilității dintre cele două armate, prin participarea militarilor moldoveni şi români la exerciţii multinaţionale.

Tot astăzi, delegația română a avut un șir de întrevederi cu specialiști din subdiviziunile Ministerului Apărării și Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

Mâine, generalul Petrescu va participa, alături de comandantul Gărzii Naționale a statului Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, general-maior Marvin T. Hunt, ambasadori și atașați militari, la Ziua Vizitatorilor Distinși din cadrul exercițiului multinațional „Scutul de Foc 2022”.

Vizita oficială în R. Moldova, a delegației conduse de generalul de armată Daniel Petrescu are loc în perioada 21-22 septembrie, în conformitate cu Planul de activitate externă a Ministerului Apărării și Armatei Naționale pentru anul 2022.