Șeful Autorității de Supreveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, sugerează Guvernului să aplice „Curba lui Laffer” contextului fiscal românesc, argumentând că provocarea reală nu este reducția sau creșterea impozitelor, ci stabilirea nivelului optim, susținut de digitalizare, analiza datelor și și cooperarea cu mediul privat.
„În dezbaterea publică și profesională despre sustenabilitatea bugetară, conceptul economic al curbei lui Laffer rămâne un reper valoros”, a scris șeful ASF pe LinkedIn, prezentând conceptul în contextul fiscal românesc.
Petrescu a explicat, simplificând, că există un punct de inflexiune optim al cotei de impozitare – între 0 % și 100 % – care maximizează veniturile statului.
„Sub acel prag – veniturile cresc odată cu impozitele. Peste el sunt efecte negative: emigrare a capitalului, economie la negru, redusă conformare fiscală”, a adăugat șeful ASF.
Referindu-se la situația României în cifre, Petrescu a amintit că veniturile fiscale ca procent în PIB: sunt sub 28 %, în contrast cu media UE (> 40 %), din cauza „ineficienței în colectare, evaziune fiscală, “scurgeri” din baza de impozitare – un semnal că simpla creștere a cotelor nu mai funcționează”.
În ce privește domeniile cu impact real, Alexandru Petrescu a enum erat:
• Costul muncii: Cu o povară reală (impozit plus contribuții) de peste 40 %, angajatorii transferă costul către salariu net, munca la gri devine tot mai atractivă.
Provocarea ar fi, în opinia sa, identificarea nivelului optim de cotă care să stimuleze angajarea formală.
• Micii antreprenori și PFA-uri: Reformele recente fiscale au redus atractivitatea regimului PFA/micro.
Provocarea ar fi recalibrarea nivelurilor de impozitare astfel încât să mențină formalizarea activității.
• TVA și consumul: Orice ajustare a TVA trebuie luată în considerare cu riscurile creșterii evaziunii, în special în sectoare vulnerabile – comerț cu amănuntul, construcții etc.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News