Şeful Bundesbank crede că este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflaţia

Sursă foto: Joachim Nagel

Inflaţia în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, chiar dacă într-un ritm mai lent, a declarat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, într-un interviu publicat duminică de cotidianul cipriot Kathimerini, preluat de Reuters.

În luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în luna octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări. Evoluţiile din ultimele luni au alimentat speculaţiile că dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituţiei de la Frankfurt.

„Nu am câştigat încă lupta cu inflaţia”, susţine Joachim Nagel, care în ultimele zile a vizitat Ciprul. Preşedintele Bundesbank a descris inflaţia drept un „animal lacom şi încăpăţânat” şi a subliniat că următoarea fază a luptei cu inflaţia va fi una mai dificilă.

„Iar într-un scenariu în care escaladarea tensiunilor geopolitice ar putea însemna o inflaţie mai mare, devine clar că ar fi mult prea devreme să declarăm victoria cu privire la ratele ridicate ale inflaţiei”, a spus Nagel, una din cele mai influente voci din Consiliul guvernatorilor BCE.

„Nu pot să spun dacă dobânzile au atins nivelul maxim. În cadrul Consiliului guvernatorilor BCE luăm decizii cu privire a nivelul dobânzilor la fiecare reuniune, pe baza unei abordări care depinde de datele statistice”, a subliniat Nagel.

Preşedintele Bundesbank a adăugat că perspectiva de inflaţie este temperată de reducerea efectelor de bază şi eliminarea măsurilor introduse de multe ţări europene pentru a plafona preţurile ridicate la energie. Pe de altă parte, Nagel a arătat spre aşteptata continuare a creşterilor salariale consistente.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: