Şeful Camerei de Comerț: România are nevoie de un buget confortabil pentru a fi atractivă fiscal

Sursa foto: CCIR

România are nevoie de un buget confortabil pentru a fi atractivă fiscal, dar acesta nu poate fi făcut decât prin reorganizare administrativă, consideră președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban.

“Ca România să poată să fie atractivă, atractivă fiscală, și se discută la ora actuală de relocări de sfere de producție din China către înapoi în Europa și așa mai departe, avem nevoie ca țara să aibă un buget confortabil. Părerea noastră este că acest buget confortabil nu poate fi făcut decât printr-o reorganizare administrativă a țării. Nu mai putem sta cu județele din 68. Nu văd că de ce în loc de 42 de județe n-ar fi 15, 10, eu știu, mai puține, pentru că eu, dumneavoastră, cei din studio, ca persoane fizice sau juridice, eu n-am avut nevoie niciodată de un act administrativ de la vreun consiliul județean. Eu am intrat într-un consiliu județean doar să beau o cafea, sincer. Deci nu văd de ce să existe 42 de consilii județene, ca să nu vă spun că nu înțeleg de ce există ele ca și entități, când avem și prefecturi”, a spus Mihai Daraban, la Conferința “Upgrade Romania: Impactul marilor investiții ale anului 2024”, organizată de trustul media DC Media Group.

De asemenea, el a afirmat că nu ar trebui să mai existe comune cu mai puțin de 5000 de locuitori sau orașe sub 10.000 de locuitori.

“Şi chiar și acest oraș în care ne desfășurăm activitatea. Ultimul recensământ, din 2021, arată că populația Bucureștiului este de 1.716.000 de locuitori. Cu alte cuvinte, bun, el pare mai sufocat așa, pentru că-s foarte mulți limitrofi, plus din provincie, care vin pe timp de zi în București. Deci nu văd de ce să existe șapte primării în București, cu șapte consilii, cu șapte bugete, unul plantează palmieri, altul îi scoate. Chiar nu înțeleg de ce atâta risipă bugetară. Şi mai mult de atât, când mă întorc iar la comunele acelea mici, n-ați făcut niciodată o anchetă jurnalistică să vedeți câte săli de sport care costă 20 de milioane de lei, adică 4 milioane de euro, sunt răspândite pe toată suprafața țării și nu funcționează niciuna sau să zic că funcționează 10%, aducțiuni de gaz și canalizare și nu s-a cuplat nimeni la ele, școli făcute în zone unde nu-s copii și așa mai departe. Bani, bani, bani, bani risipiți. De aceea noi luptăm pentru acel confort bugetar ca să devenim atractivi. Bineînțeles că dacă mă puneți pe mine aș scădea toate taxele pe business și pe forța de muncă, bineînțeles. Dar repet, ca să poți face asta, suntem și noi conștienți că nu se poate așa, trebuie făcută această tăiere masivă din ceea ce înseamnă aparat administrativ al statului”, a declarat Mihai Daraban. (Agerpres)

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: