Șeful Cancelariei premierului: Ieșirea PSD de la guvernare, o variantă cât se poate de serioasă

Sef Cancelarie Premier
Mihai Ghigiu, la Puterea Știrilor

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, a fost întrebat despre amenințările din PSD cu alegerile anticipate, respectiv ieșirea de la guvernare.

„Este o opțiune pe care PSD a avut-o tot timpul pe masă, chiar și în momentele în care n-a stat foarte bine în sondaje”, a declarat Mihai Ghigiu la Puterea Știrilor.

Șeful Cancelariei prim-ministrului a admis, totuși, faptul că mecanismul constituțional privind alegerile anticipate în România „este extrem de complicat”, drept urmare organizarea acestora în România este aproape imposibilă. „Eu sunt foarte sincer cu dvs, cred că nici măcar colegii mei din PSD n-ar vota toți să pice de două ori Guvernul. Probabil ar vota într-o mare majoritate, 80-90%”, a adăugat Ghigiu.

„Eu nu o văd ca pe o amenințare (n.r – întrebat de ce PSD amenință mereu cu organizarea alegerilor anticipate). A fost o discuție. În multe momente au fost discuții despre alegerile anticipate, pentru că nouă nu ne este frică să mergem și să cerem un vot la popor. Nu s-au organizat niciodată alegeri anticipate pentru că mecanismul constituțional privind alegerile anticipate în România este extrem de complicat. Practic, ar trebui ca un partid să aibă o majoritate largă singur. Și nici atunci, pentru că eu sunt foarte sincer cu dvs și cred că nici măcar colegii mei din PSD n-ar vota toți să pice de două ori Guvernul. Probabil ar vota într-o mare majoritate, 80-90%.

Dacă nu există dorința de a construi împreună în această coaliție, PSD-ul nu poate decât să facă un pas înapoi, fie PNL-ul să conducă. Nu știu cât de ușor le va fi, dar în momentul în care această coaliție nu va mai funcționa sau în momentul în care liberalii practic vor decide că această coaliție nu mai funcționează, variantele sunt două: să-și creeze o altă majoritate, nu mi-e foarte clar cu cine, dar orice se poate în politică sau să mergem la alegeri anticipate. D-asta v-am spus că eu nu o văd ca pe o amenințare. Este o opțiune pe care PSD-ul a avut-o tot timpul pe masă, chiar și în momentele în care n-a stat foarte bine în sondaje. Vedem, în diferite state europene, este o variantă cât se poate de normală. Dacă nu ne putem îndeplini ceea ce ne-am asumat în momentul în care am intrat la guvernare, ieșirea de la guvernare este o variantă cât se poate de serioasă. Noi n-am intrat într-o coaliție care ne-a plăcut, mai ales după cât ne-au demonizat”, a declarat Mihai Ghigiu, la Puterea Știrilor.

 

Cum se pot organiza alegeri anticipate

În ciuda amenințării lui Marcel Ciolacu, alegerile anticipate sunt aproape imposibil de realizat, această retorică fiind folosită adesea și de alți politicieni în trecut. Conform Constituției României, anticipatele se pot organiza doar la solicitarea președintelui Klaus Iohannis dacă votul pentru formarea Guvernului este respins de două ori în Parlament după ce actualul Executiv pică. Totodată se aplică și o serie de restricții.

Ce spune Constituția

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

România s-a aflat cel mai aproape de o astfel de situație în 2009, înainte de alegerile prezidențiale, când retragerea de la guvernare a PSD a dus la căderea Guvernului condus de Emil Boc și implicit la o criză guvernamentală. Traian Băsescu l-a propus pe economistul Lucian Croitoru pentru a conduce Guvernul.

Ulterior, Traian Băsescu l-a propus pe Liviu Negoiță, însă această a doua nominalizare nu a mai ajuns la votul Parlamentului, după ce opoziţia reuşise să blocheze audierea miniştrilor în şedinţa conducerii celor două Camere. Premier a fost validat apoi de Parlament liderul PDL, Emil Boc.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: