Skip to content
Politică

Șeful CCIR, bilanț sumbru pentru investiții la 18 luni de guvernare PSD. Dărâmarea unui mit privind inflația EXCLUSIV

psnews.ro
" "

Ediția de joi a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Oficialul CCIR a ținut să deplângă starea investițiilor străine în România și a demontat mitul potrivit căruia inflația autohtonă ar avea printre principalele cauze creșterea prețului petrolului.

" "
" "

Concret: solicitat să precizeze principalele acțiuni de sprijin pe care guvernele PSD din ultimul an și jumătate le-au făcut pentru economia națională, Mihai Daraban a evitat un răspuns frontal. În schimb, inginerul s-a arătat nemulțumit de desele schimbări ale Codului Fiscal și de faptul că Parlamentul nu lucrează cu celeritate când vine vorba despre economie – așa cum face, de exemplu, cu legile justiției.

„Este foarte greu de spus (ce acțiuni de sprijin au avut guvernele ultimelor 18 luni – n.r.). Sper că vom ajunge să tipărim Codul Fiscal, să-l avem și noi într-o formă definită, astfel încât să știm pe ce ne bazăm pe termen mediu și lung. Sunt acte normative care au apărut (Legea parteneriatului public-privat prin ordonanță de urgență) care vor trebui să-și arate efectele, dar repet: pe termen mediu și lung. Rămâne de văzut. Mi-aș dori ca Parlamentul României să-l văd și eu o dată seara la 10 lucrând într-o ședință extraordinară și să stea până la 10 seara, să voteze legi cu impact economic. Adică să se aplece pe economie cu aceeași celeritate cu care se apleacă pe legile justiției. Cred că va fi o schimbare majoră în țara asta, dacă vom vedea că parlamentarii români vor sta peste program cu prezența la zi, cu asiduitate să lucreze pentru economie. Pentru că sunt foarte multe de făcut în plan economic, pentru a crea un mediu economic predictibil, stabil și așa mai departe”, a punctat Daraban.

Întrebat cum arată peisajul investițional în aceste ultime 18 luni, Mihai Daraban a arătat că investițiile străine nu sunt extraordinare, în  timp ce deficitul comercial a crescut „îngrijorător de mult”.

„Jucătorii din teren sunt cam aceiași. Din păcate, nu ne-au dat afară investițiile străine. Din păcate, a crescut deficitul comercial îngrijorător de mult. Vorbim de deficit de 10 miliarde de euro în 2016 și de 13 miliarde în 2017. Sunt cifrele instituțiilor statului, nu ale Camerei de Comerț a României! Vrem și noi să înțelegem ce înseamnă, în ce constau cei 75,6 miliarde de euro importați de România anul trecut. Până la urmă, nu avem o statistică foarte clară. Nu avem – de exemplu – un import pe brand: să vedem de la un anumit brand (că vorbim de tractoare, televizoare, frigidere etc.), să vedem care e brandul cel mai cumpărat din România. Probabil ne-am putea duce la dânșii, la head office, să-i întrebăm ce vor de la noi, ca să ajungă să producă în România. Până la urmă, bătaia noastră este tocmai de a produce cât mai mult în România și de a consuma din ce se produce în România. O creștere economică bazată pe consum este OK, dar se pune problema să desfacem acel consum. Pentru că dacă o să ajungem la concluzia (ceea ce și vedem din cifre) că este un consum de marfă din import, n-am făcut nimic”, a detaliat Daraban.

În continuare, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și-a exprimat revolta că recenta creștere a salariilor a fost consumată în importuri.

„Ne bucurăm de Black Friday, când se rostogolește TVA-ul la vale de la produsele pe care le cumpărăm din import. Este o realitate crudă, care se și simte. Sunt ultimele statisici ale Băncii Mondiale: în ciuda creșterii economice (pe care n-o contestă cineva), populația nu simte, pentru că ce am luat pe mere am dat pe pere: au crescut salariile nejustificat în sistemul bugetar, dar oamenii cu noile salarii s-au îndreptat către electrocasnice și către dealerii auto. Deci am crescut salariile ca să creștem importurile. Toată creșterea am aruncat-o în importuri”, a susținut Mihai Daraban.

În continuare, reprezentantul CCIR a demolat mitul conform căruia inflația ar avea printre principalele cauze scumpirea petrolului, Daraban amintind că au existat perioade în ultimii 30 de ani când prețul acestei materii prime a atins niveluri ridicole.

„Acuma să spunem că a crescut inflația până la 5,4% pentru că a crescut prețul petrolului… m-aș abține să vorbesc. 74,5 (de dolari per baril – n.r.) era ieri Brentul (petrolul cu extragere din Marea Nordului – n.r.) și 68 West Texas Intermediate, dar trebuie să-mi aduc aminte că în 2011, când era barilul 112-114 dolari, inflația în România era 3,14 la sută. Deci iată că nu de aici a crescut inflația (din prețuri la utilități)! OK: a avut o scădere petrolul la începutul anului trecut. S-a ajuns la o creștere, dar mai mult de-atât nu prea se mai poate, pentru că sunt rezerve uriașe pe planetă, sunt rezerve care nu sunt suficient exploatate din motive politice (Venezuela sau Iran), dar rezerve sunt. Venezuela are 298,4 miliarde de barili rezerve descoperite și exploatabile comercial. Iranul e la 157,8 miliarde de barili. Dar sunt situațiile politice din aceste două țări. Dacă vreți, vorbim și de situația din Libia, care e aproape neguvernată, dar Libia stă pe 46 de miliarde de barili. Irakul stă pe 144 de miliarde de barili, insuficient exploatabile, din cauza situației politice din zonă. Aceste situații peste 5-10 ani vor fi rezolvate punctual (nu știu cât va mai sta Maduro în Venezuela sau cât va mai fi Iranul sub sancțiuni). Deci prețul petrolului poate să fie azi 75, dar ne putem trezi la anul pe vremea aceasta că e 20 de dolari barilul. Noi am avut creșteri și scăderi: a fost primul război din Golf – a ajuns la 30. Prin ’98-’99, ajunsese la 9,5 dolari barilul. S-a trecut prin tot felul de etape: și naționale, și internaționale. Deci nu cred că trebuie să dăm noi vina neapărat pe creșterea prețului hidrocarburilor, ca să justificăm creșterea inflației”, a declarat Daraban pentru PSnews.ro.

În ceea ce privește colaborarea dintre Camera de Comerț și Guvern, Mihai Daraban a enumerat câteva ministere deschise la discuții și a subliniat că atât CCIR, cât și filialele ei teritoriale sunt apolitice – ceea ce constituie un avantaj.

„Lucrăm cu câteva ministere unde și noi avem interese în numele mediului de afaceri: cu Ministerul de Finanțe, cu Ministerul de Externe, cu Ministerul Comerțului… Sunt ministere cu care se poate discuta și cu care am ajuns la foarte multe concluzii, foarte multe documente pe care noi le-am trimis nu pentru Camera de Comerț, ci pentru mediul de afaceri. Că avem și noi o vină pe pământul ăsta: suntem apolitici. Acest lucru va trebui să fie înțeles, pentru că nu vom putea niciodată să politizăm chiar totul.

Am plăcerea și mândria să mă uit la colegii mei din camerele județene, care sunt la fel – apolitici – și care nu țin cont de schimbările politice. Încearcă să fie interlocutori și persoane de dialog cu toți care se perindă pe la conducerea județelor și implicit (noi) la conducerea țării”, a încheiat Daraban.

Secvența este disponibilă în intervalul 11:00 – 20:23:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *