Skip to content
Politică

Șeful CCIR, în alertă: criza forței de muncă, întreținută de ajutoarele sociale

observator.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, s-a arătat alarmat de criza cu care se confruntă România în ceea ce privește forța de muncă, dând de înțeles, în același context, că ajutoarele sociale contribuie la întreținerea crizei.

Ideile au fost exprimate luni seară în studioul Realitatea TV, unde Daraban a atras atenția că este pentru prima dată în ultimii ani când „problematica crizei forței de muncă detronează fiscalitatea”.

În acest context, Mihai Daraban a mers la una dintre cauzele problemei: situația precară a sistemului de învățământ, cu accent pe „menținerea cu orice preț a catedrelor”.

„Lucrurile au luat o întorsătură care ar trebui să pună pe gânduri decidentul politic în privința restructurării politicii naționale cu privire la forța de muncă. Și aici sunt mai multe aspecte: nu doar sistemul de învățământ (care va trebui resetat din temelii), dar suntem în același timp conștienți de anticorpii din sistemul educațional, de menținerea cu orice preț a catedrelor și așa mai departe, a detaliat președintele CCIR.

Partea cea mai importantă a declarației lui Mihai Daraban a fost pledoaria în sensul desființării Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), pe care le vede drept niște factori care mențin șomajul.

„Deci rezultatele vor fi pe termen mediu și lung, dar pot fi luate în considerare alte soluții, cum ar fi relaxarea legislației cu privire la importul de forță de muncă din străinătate (și mă gândesc la Extremul Orient) și nu în ultimul rând schemele de ajutor social, astfel încât să nu-l mai auzim pe potențialul angajat punând întrebarea: «Câți bani îmi dai? Păi, la banii ăștia, mai bine stau acasă pe ajutoare sociale».

De aceea noi de multe ori am spus că AJOFM-urile, din punctul nostru de vedere, trebuie desființate, pentru că nu fac altceva decât să încurajeze menținerea șomajului, până la urmă. Pentru că au devenit fabrici de cursanți, nefiind interesați să plaseze forța de muncă (pentru că în domeniul bugetar criterii salariale de performanță nu există). Și, dacă tot statul ne hotărăște nouă salariul minim pe economie, păi să ia măsuri și cu privire la ajutoarele sociale, să nu mai concureze piața muncii! Pentru că (și cu tristețe o spun) s-a ajuns să se stea acasă, din personalul pe care-l mai avem în țară (pentru că există și o categorie care nu vrea neapărat să părăsească România, dar sunt oameni care stau acasă pe ajutoare sociale”, a mai afirmat oficialul Camerei de Comerț și Industrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *