Skip to content
Internațional

Șeful centralei nucleare Zaporojie, răpit de forțele ruse

Twitter

Forțele invadatoare l-au răpit, vineri, pe directorul general al centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a afirmat președintele companiei ucrainene de stat Energoatom, Petro Kotin, relatează Ukrainska Pravda și Ukrinform.

La 30 septembrie 2022, în jurul orei 16:00, Igor Murașov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, a fost reținut de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală spre Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța, legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. Deocamdată nu există nicio informație despre locul unde se află Igor Murașov sau despre soarta acestuia„, a afirmat președintele Energoatom pe canalul său de Telegram, potrivit adevarul.ro.

Petro Kotin menționează că directorul general al centralei este responsabil pentru securitatea nucleară și radiologică a centralei, iar răpirea acestuia este un pericol pentru funcționarea centralei nucleare.

De asemenea, președintele Energoatom a solicitat soldaților ruși și angajaților Rosatom să-l elibereze pe liderul centralei pentru a păstra o bună funcționare a centralei Zaporojie.

În aceeași ordine de idei, el a solicitat directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondială a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să intervină pentru eliberarea lui Murașov.

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată de trupele ruseşti de pe 4 martie, la puţin timp după invadarea Ucrainei, şi a fost vizată în numeroase rânduri de bombardamente în ultimele luni.

Este dificil de crezut dar adevărat„, a subliniat şeful AIEA, care s-a deplasat la faţa locului în septembrie şi dispune de doi experţi la Zaporojie. „Dacă se întâmplă ceva, nu vom putea blama o catastrofă nucleară, ci propria noastră inacţiune„, a adăugat el.

Mai multe ţări au denunţat asemenea „militarizarea” centralei de către Rusia, iar Ucraina doreşte, la rândul său, o retragere a trupelor ruse, avertizând „împotriva unui dezastru nuclear cu consecinţe mondiale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *