Skip to content
Politică

Șeful CJ Călărași a făcut cadou o unitate militară, iar noul proprietar a declanșat pesta porcină: peste 5.000 de porci au fost sacrificați

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, a ajuns în situația halucinantă de a face „cadou” o unitate militara către un particular, fără niciun ban și fără contract, relatează LumeaPolitica.ro.

În data de 19 iulie 2018, un cetățean din Călărași înaintează o cerere către Consiliul Județean. Tudor Valentin își exprimă disponibilitatea ca vreme de un an de zile să facă voluntariat la respectiva instituție. El spune că dorește să lucreze cinci zile pe săptămână, opt ore pe zi.

Pe 30 iulie 2018, Consiliul Județean Călărași emite Fișa Voluntarului cu numărul 13450/2019. Prevederile sunt hilare. Se spune că proaspătul voluntar urmează să fie în subordinea directă a Președintelui CJ Călărași. Din fișă reiese că Tudor Valentin trebuie să își desfășoare activitatea pe teren unde să supravegheze spațiul din domeniul public al județului.

Concomitent cu fișa voluntarului încheie și un proces verbal. Voluntarul Valentin Tudor primește de la Consiliul Județean Călărași o unitate militara. Terenul obiectivului era de 70.000 mp. Valoarea de inventar a terenului era de 2 milioane de lei (aproximativ o jumătate de milion de euro).

Voluntarul primește și clădirile de pe teren în baza aceluiași proces verbal. Un număr de 12 pavilioane ale fostei baze militare ajung pe mâna lui Valentin Tudor. Acesta preia controlul asupra punctului de comandă, corpului de gardă și a sălii de artilerie. Mai primește două magazii, un garaj și mai multe anexe.

Procesul verbal este semnat școlărește de Vasile Iliuță și Viorel Bârzan din partea Consiliului Județean.

La numai o lună de la predarea unității militare inspectorii DSV Călărași descind în forță. Ei descoperă că „voluntarul” Valentin Tudor pusese bazele unei ferme de porci ilegale cu sprijinul CJ Călărași. Mai mult, acolo apăruse un focar de pestă porcină.

O lună mai târziu, pesta porcină declanșată prin complicitatea CJ Călărași ruinează o afacere. Pe 19 octombrie 2019 Agrouniversal Ulmeni, o fermă uriașă este lovită de virus. Peste 5000 de porci sunt sacrificați. Ironic, decizia de sacrificare este luată tot de mai marii județului care erau răspunzători de declanșarea epidemiei.

Întrebați de scandalul în urma căruia s-a declanșat pesta porcină în zonă, oficialii CJ Călărași au ridicat din umeri. Ei au transmis către Lumea Politică un răspuns evaziv și plin de contradicții. În fișa voluntarului se specifică faptul că Tudor Valentin trebuie să aibă ”cunoștiințe de interes public în domeniul dezvoltării comunitare și sociale”.

Răspunsul CJ spune altceva: „instituția a solicitat acestuia să facă dovada pregătirii în domeniul pază, acesta făcând dovada deținerii unui atestat în domeniu”.

Autoritățile au deschis un dosar penal în acest caz, mai ales având în vedere prejudiciile imense realizate în urma declanșării pestei porcine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *